Opozicija i SDP protiv predloga da i nakon 1. januara važe takse "euro po euro"

Pozitivna: Ukoliko Vlada nastavi sa pogrešnom ekonomskom politikom i opet predloži da teret krize padne na leđa građana to nećemo podržati
13 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.09.2013. 15:07h

Ako Vlada odluči da produži i na narednu godinu naplatu taksi od po euro na telefonske kartice, brojila na struju i kablovsku televiziju za to neće dobiti podršku Skupštine jer su protiv opozicione partije i SDP. Takse su uvedene zakonom sa rokom važenja do kraja ove godine, pa je neophodna (ne)saglasnost Skupštine za nastavak njihove naplate. Građanima su ih na predlog Vlade nametnuli poslanici DPS-a i SDP-a od jula prošle godine.

Iz Ministarstva finansija nijesu precizno odgovorili hoće li se odreći tog budžetskog prihoda, odnosno građane osloboditi nameta “euro po euro”.

“U zavisnosti od efekata mjera fiskalne konsolidacije koje se realizuju, odnosno od prihoda ostvarenog po tom osnovu, do kraja godine će se sagledati potreba dalje primjene zakonskih rješenja u toj oblasti”, rečeno je ranije “Vijestima” u Ministarstvu finansija.

Iz Medijskog centra SDP–a su zvanično odgovorili da je pretpostavka za ukidanje nepravednih fiskalnih nameta, koji terete najširi krug obveznika u koje spada i taksa "euro po euro", pravljenje ozbiljnog zaokreta u ekonomskoj politici koji zagovaraju.

„Važan segment tog zaokreta je, između ostalog, i efikasnija borba protiv sive ekonomije, bolja naplata poreskog duga (posebno od EPCG), prestanak daljeg razbacivanja novca na KAP i primjena pravednijeg poreskog sistema zasnovanog na progresivnom oporezivanju“, saopštili su iz ove partije dodajući da bi zaokret u ekonomskoj politici stvorio osnov za stabilnost javnih finansija i ukidanje nepopularnih fiskalnih nameta tokom ove godine.

U Pozitivnoj ocjenjuju da se racionalnim raspolaganjem državnim novcem, fiskalnom disciplinom i naplatom poreskog duga može doći do konsolidacije budžeta, a nikako mjerama koje ugrožavaju i onako loš standard građana.

U državni budžet se za nešto više od godinu dana slilo oko 12,8 miliona eura po osnovu ovih taksi i to 7,3 miliona na sim kartice, četiri miliona na tarifna brojila, 1,4 miliona na kablovski priključak i oko 100.000 eura po osnovu taksi na upotrebu duvanskih proizvoda

Poslanik Fronta Milutin Đukanović rekao je da neće podržati eventualnu Vladinu odluku da produži sa ubiranjem taksi.

“Izlaz se mora tražiti u drugačijoj politici i stvaranju novih vrijednosti. Brojni nameti koje je Vlada uvela su dokaz da nema jasnu ekonomsku politiku,već samo uzima novac od građana. Počeli su uvođenjem taksi, pa smanjenjem plata i penzija i na kraju povećanjem poreza na dodatu vrijednost”, kazao je Đukanović.

U državni budžet se za nešto više od godinu dana slilo oko 12,8 miliona eura po osnovu ovih taksi i to 7,3 miliona na sim kartice, četiri miliona na tarifna brojila, 1,4 miliona na kablovski priključak i oko 100.000 eura po osnovu taksi na upotrebu duvanskih proizvoda.

Poslanik SNP–a Aleksandar Damjanović je rekao da će ta partija biti protiv bilo kakvog produženja važenja taksi i da će ponuditi alternativna rješenja. On je podsjetio da je SNP dva puta inicirao ukidanje nepopularnog zakona o čemu vladajuća DPS-SDP koalicija tada nije imala ni volju da raspravlja.

Kada je vladajuća koalicija uvela takse obrazloženo je da je to urađeno kako ne bi morali da povećaju PDV. Međutim, godinu od njihovog uvođenja u julu ove godine povećana je osnovna stopa PDV–a sa 17 na 19 odsto.

Poslanici vladajuće koalicije su u decembru prošle godine, na predlog Vlade, kako bi popunili manjak u državnoj kasi izmijenili Zakon o penzijskom osiguranju i izbjegli povećanje penzija za oko 3,3 odsto, a u februaru su povećali porez na dio neto zarada iznad 480 eura sa devet na 15 odsto.

Ustavni sud nije zaštitio građane

Zamjenik izvršnog direktora MANS–a Dejan Milovac kazao je da je Zakon o taksama bio u suprotnosti sa Ustavom i pored naručene političke odluke Ustavnog suda, i da je sasvim izvjesno da bi izmjene u dijelu njegovog roka trajanja mogle biti predmet pravnih postupaka.

„Nažalost i dalje imamo Ustavni sud koji je u velikoj mjeri pod uticajem moćnih političkih krugova, ali i profitnih interesa kompanija i lica bliskih Vladi i premijeru Milu Đukanoviću. Zato se teško može očekivati da će Ustavni sud naći političku volju koju nije imao prethodne godine i osloboditi građane nezakonitog nameta“, kazao je Milovac.

U toj NVO podsjećaju da su prilikom uvođenja taksi upozoravali javnost da je dubioza crnogorskog budžeta tolika da će takse na brojila i mobilne telefone biti samo uvod u nove i povećanje postojećih nameta građanima.

„Imajući u vidu postojeće budžetske rupe, smatram da je logičan scenario u kojem se Vlada odlučuje da nastavi sa ubiranjem takse 'euro po euro', ali i da uvede nove namete kako bi veći teret krize i loših privatizacionih odluka prebacila na građane“, kazao je Milovac.

Bonus video: