Opozicija traži da se ne povećava cijena komunalnih usluga za građane, već da se smanji za preduzeća

Kritike na račun stanja u komunalnoj djelatnosti Vladi su upućene i iz poslaničkih klupa DPS -a iz kojih je ocijenjeno da postoje brojni problemi u ovoj djelatnosti i da Vlada igra ping-pog sa opštinama
2419 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2019. 21:21h

Opozicija je ocijenila da su nove izmjene zakona o komunalnim djelatnostima kojima se predviđa izjednačavanje cijena komunalnih usluga (cijena vode i smeća) za građane i privredu u periodu od pet godina "udar na džep" građana, jer će se njima povećati cijena do nivoa koji važi za privredu.

Smatraju da bi trebalo biti obratno, odnosno, da se građanima ne povećavaju cijene, već da se privredi smanje.

Te su ocjene saopštene danas u parlamentu tokom rasprave o izmjenama zakona o kome će se poslanici naknadno izjasniti.

Kritike na račun stanja u komunalnoj djelatnosti Vladi su upućene i iz poslaničkih klupa DPS -a iz kojih je ocijenjeno da postoje brojni problemi u ovoj djelatnosti i da Vlada igra ping-pog sa opštinama.

Poslanici najjače partije u parlamentu su ocijenili da se ta oblast mora centralizovati kako bi se problemi riješili.

Ministarstvo turizma i održivog razvoja (MORT) pripremilo je izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima kojim je predviđeno da se postepeno u periodu od pet godina izjednače cijene komunalnih usluga (cijena vode i smeća) za građane i privredu.

Te cijene trebalo je da se izjednače krajem 2018. godine, ali od početka primjene zakona postojali su brojni problemi zbog kojih komunalna preduzeća nijesu izjednačila cjenovnik za pravna lica i građane. Jedan od razloga je to što građani ne bi mogli da izdrže nagli skok cijene.

Na nivou Crne Gore, prema podacima Regulatorne agencije za energetiku (RAE) cijena usluge javnog vodosnabdijevanja za građane kreće se u rasponu od 0,12 do 1,03 eura po metru kubnom, dok je cijena za pravna lica od 0,41 do 2,44 eura po kubiku.

"Postoji značajna neujednačenost između cijena usluga vodosnabdijevanja za građane i pravna lica i ona je od 1,75 do 4,38 puta veća za pravna lica”, podatak je RAE kojoj je povjerena regulacije sektora vodosnabdijevanja.

Ministar MORT-a Pavle Radulović je kazao u parlamentu da zakon mijenjaju iz dva razloga- da se izjednače cijene vode za fizička i pravna lica, kao i da se preciznije utvrde uslovi za rad RAE u dijelu licenciranja i da se obezbijedi pravni osnov za donošenje podzakonskih akata u nadležnosti RAE.

"Ostaje se pri politici istih cijena za sve korisnike komunalnih usluga i ne utiče se negativno na kategorije domaćinstava, već će se to raditi u periodu od pet godina", rekao je Radulović.

On je kazao da neće biti privatizacije vodovodnih preduzeća, nakon što je prethodno lider SDP -a Ranko Krivokapić kazao da strahuje da ovo izmjene zakona mogu biti uvod u privatizaciju.

Poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da se slaže da se izjednače cijene, jer ne može biti diskriminacije na tržištu, ali da se to treba radi tako da se ne povećavaju cijene građanima do nivoa koji važi za privredu, nego obratno.

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović(Foto: Screenshot)

"Ako se ostavi ovo rješenje biće ogromni problem za građane", istakao je Damjanović,

Poslanik DF-a Jovo Vučurović rekao da će primjenu zakona građani "osjetiti po svome džepu".

Jovo Vučurović
Jovo Vučurović(Foto: Screenshot)

Poslanik DPS-a Daliborka Pejović kazala je da su u ovoj oblasti brojni problemi i da treba centralizacija da bi se oni rješavali.

"Dobila sam neke podatke od MORT-a koji su mi nedostatni. Navedeno je da je za prečišćavanja otpadnih voda do danas utrošeno 193 miliona, a za regulisanje kanalizacionih sistema ulaganja su u iznosu od 40 miliona eura. Ja pouzdano znam da smo dali više od toga da bismo regulisali ove stvari. Problemi i dalje postoje", rekla je Pejovićka.

Ona je rekla da se u poltici komunalnih djelatnosti igra ping-pong između Vlade i opština, te da novi zakon koji se priprema će imati iste probleme.

Novi zakon o komunalnim djelatnostima, kako je rekao Radulović, je na javnoj raspravi.

Bonus video: