Opozicionari saglasni: Nema prostora za poskupljenje struje

Centralna banka je procijenila da bi najavljeno povećane PDV-a są 17 na 19 odsto uticalo na inflaciju od 0,5 do 0,8 odsto
64 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 19:21h

Centralna banka (CBCG) procijenila je da bi najavljeno povećane poreza na dodatu vrijednost (PDV) są 17 na 19 odsto uticati na inflaciju (rast cijena) u rasponu od 0,5 do 0,8 odsto.

To je rekao guverner CBCG Milojica Dakić na jučerašnjoj sejdnici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Odbor će u ponedeljak da razmatra predlog Vlade o rastu stope PDV-a, od čega očekuju prihod oko 36 miliona eura. Vlada je jednoglasno usvojila odluku o novom nametu, a konačnu riječ o tome daće Skupština, koja bi sredinom mjeseca trebalo da se bavi predlogom za novi udar na standard građana.

Vlada nije predložila da bude niža stopa od sedam odsto, koja se odnosi na osnovne životne namirnice, a nulta će biti zadržana. Plaćanja PDV-a su, između ostalog, oslobođenje usluge igara na sreću i zabavnih igara.

Opozicija, sindikati, većina iz nevladinog sektora i poslodavci ne podržavaju namjeru da se PDV poveća, ukazujući da će izazvati rast cijena, povećanje inflacije, pad kupovne moći, prometa... DPS podržava predlog Vlade, dok se poslanici SDP-a još ne izjašnjavaju, a njihovi ministri su to podržali.

Guverner je kazao da je zbog brzine donošenja odluke o PDV-u potrebna potpunija analiza o uticaju na inflaciju

Guverner je kazao da je zbog brzine donošenja odluke o PDV-u potrebna potpunija analiza o uticaju na inflaciju.

„Konstantno pratimo sva dešavanja i obavljamo revidiranja, tako da i ovdje to može da se desi, ali na bazi onoga čime sad raspolažemo, to je taj procenat”, objasnio je Dakić.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je nedavno saopštio da je analiza Svjetske banke, kod koje će Crna Gora da se zaduži, pokazala da bi rast stope PDV-a na 19 odsto izazvao rast cijena od 0,57 do 0,85 odsto, uz zadržavanje niže stope od sedam odsto.

Tu se podrazumijevaju hljeb, brašno, mlijeko, mliječni proizvodi, mast, ulje, meso i šećer, i ljekovi.

“Vijesti” čekaju odgovor iz Ministarstva finansija na pitanja zašto nije predloženo da se snizi stopu PDV-a od sedam odsto na osnovne životne namirnice, kao i kako se može tvrditi da neće biti skoka cijena kod tih proizvoda kada će od avgusta vjerovatno doćo do novog poskupljenja struje, od kojeg takođe zavisi formiranje većine tih cijena.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović smatra da nema elemenata da se poveća cijena struje.

Odbor RAE će do 1. jula utvrditi da li će biti promijenje sadašnje cijene električne energije, a trogodišnjim ciljevima su odredili da dođe do rasta od 6,2 odsto za domaćinstva.

To bi značilo da, ukoliko većina u Skupštini podrži povećanje poreza, uz novu stopu PDV-a kilovat-sat struje poskupi na 8,63 centi odnosno 10,3 centa sa PDV-om.

„Član Odbora Regulatorne agencije za energetiku Dragutin Martinović je kazao da se neriješeni odnosi u snabdijevanju KAP-a strujom neće preliti na građane. Očekujemo da RAE, kada budemo razmatrali njihov izvještaj, da preciznije informacije da li ima namjere da se poveća struja i zahtjeve EPCG po tom osnovu”, rekao je Damjanović

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić rekao je „Vijestima” da je izvjesno da će doći do rasta cijena jer prodavci porez neće ukalkulisati na štetu profita.

„ To će biti dodatni udar na životni standard građana. Opasno je i što se tim potezom ostavlja prostor za povećanje sive ekonomije u trenutku kada imamo akciju Vlade na suzbijanju te pojave”, kazao je Bojanić.

Na pitanje da li ima prostora da se poveća cijena struje, Bojanić je kazao da su poslanici dobili uvjeravanja od člana Odbora RAE Martinovića da neregulasanje obaveza između KAP-a i Elektroprivrede, Elektropenosa i Operatora tržišta neće uticati na rast cijena struje.

"Opasno je i što se tim potezom ostavlja prostor za povećanje sive ekonomije u trenutku kada imamo akciju Vlade na suzbijanju te pojave”, kazao je Bojanić

„Treba da vidimo tumačenje RAE. Uz to, mislim da ima prostora da se uradi nešto po pitanju krađe struje pojedinih potrošača”, rekao je Bojanić.

U Frontu su ocijenili da nema prostora za rast cijena struje, s obzirom da bi se moglo zaključiti da nije bilo investicija koje bi to izazvale.

Cijenu hljeba se ne isplati dići ni ako energija bude skuplja

Eventualno poskupljenje struje ne bi trebalo da utiče na cijene hljeba zbog konkurencije na tržištu, a stopa PDV-a od sedam odsto prema kojoj se brašno oporezuje ostaće nepromijenjena.

Direktor i većinski vlasnik najveće podgoričke pekare Inpek Radivoje Bakić kazao je da neće povećavati cijene hjeba i peciva.

“Podržavamo mjere Vlade i nećemo mjenjati cijene, istakao je Bakić.

Vlasnik pekare “Primat” Slavko Pajović kazao je da pekarsku proizvodnju ova mjera Vlade ne dotiče.

“Različite su cijene na tržištu i cijena hljeba zavisi od dogovora koji se sklopi sa prodajnim lancima, ali najčešće se bijeli hljeb (vekna) prodaje za 70 centi po vekni. Ne očekuje se poskupljenje brašna, od čega mi dominantno zavisimo, tako da je malo vjerovatno da će neko mijenjati cijenu hljeba”, rekao je Pajović.

Što se tiče rasta cijena električne energije, dodaje on, to može da ima direktan uticaj na pekarsku proizvodnju, odnosno na troškove uračunate u cijenu proizvoda.

“Ali sumnjam da će se to odraziti na cijenu gotovog proizvoda na tržištu zbog izuzetno velike konkurencije i hiperprodukcije pekarskih proizvoda”, kazao je Pajović i dodao da bi bilo logično da cijena hljeba prati cijenu struje.

“Pretrpjećemo štetu, ali nećemo biti u poziciji da povećamo cijene”, tvrdi on. Pajović je kazao da im, osim kupovne moći stanovništva, problem predstavlja i nemogućnost naplate potraživanja preko maloprodajnih lanaca i da je to dodatni razlog zbog kojeg nijesu u mogućnosti da mijenjaju cijene. M. C.

Galerija

Bonus video: