Opozicioni ministri napustili sjednicu, Danilović: Ovo je bolest Vlade - Vijesti.me
STOČARI KOJI SU PRETRPJELI ŠTETU MORAĆE DA PRIČEKAJU

Opozicioni ministri napustili sjednicu, Danilović: Ovo je bolest Vlade

Opozicioni ministri su objasnili da su napustili sjednicu Vlade jer smatraju da se Ivanović miješa u rad Ministarstva poljoprivrede što nije njegova nadležnost. Ivanović i Jasavić njihov postupak nazivaju “politikantskim”

Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore (Foto: Vlada Crne Gore)

Stočari koji su pretrpjeli štetu zbog bolesti kvrgave kože moraće još da sačekaju  na naknadu štete koju im je Vlada obećala zato  što se predstavnici izvršne vlasti danas, kao i prošlog četvrtka, nijesu uspjeli usaglasiti   hoće li usvojiti informaciju  koju je tim povodom  sačinio ministar poljoprivrede Budimir Mugoša ili potpredsjednik Vlade Petar Ivanović.

To je saopšteno na konferenciji za novinare  kojoj su prisustvovali tri potpredsjednika Milorad Vujović, Azra Jasavić i Petar Ivanović, kao i opozicioni ministri Raško Konjević, Goran Danilović, Boris Marić  i Mugoša.

Opozicioni ministri su objasnili   da su  napustili   sjednicu Vlade  jer smatraju da  se Ivanović miješa u rad Ministarstva poljoprivrede što nije njegova nadležnost. Ivanović i Jasavić  njihov postupak nazivaju “politikantskim”.

Uz to, ministar Konjević je upozorio da snije moguće da se nabavka grla  stoke obavi bez plaćanje PDV-a što zagovara Ivanović. Mugošin materijal je dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija.

Vlada je jednoglasana da stočarima treba pomoći i za tu namjenu  postoji  1,1 milion eura u budžetu ministarstva poljoprivrede.  

Konferencija za medije je trajala duže od sat vremena, a ministri su to vrijeme iskoristili da  jedni drugima oponiraju.

Prvo su Jasavić i Ivanović objasnili da je Vlada jednoglasna da se šteta nadoknadi, ali da su trzavice nastale “kao posledica  upornog politikantskog nastojanja  da se pokušaju ubrati  politički poeni,   ne da se pokušaju nabaviti  grla”.

“Nastavićemo sa ovim da bi se problem riješio u što kraćem roku. Do svega ne bi došlo da je  ministarstvo finasija na vrijeme obezbiejdilo novac. Država je 65 dana prije pojave bolesti   bila upoznata sa opasnošču. Ali, postoji problem između rada i  nerada” rekao je Ivanović. 

Vujović mu je odgovorio da nije manir opozicionih ministara da se bave politikantstvom, već činjenicama. Objasnio je da su napustili sjednicu jer nije ispoštovan Poslvnik o radu Vlade i da  je na dnevnom redu bio materijal Ivanovića , a ne Mugoše.

Na pitanje “Vijesti” u čemu je razlika između ta dva materijala Konjević je kazao da se u materijalu Ivanovića predlaže da se dobavljač grla oslobodi plaćana PDV -a  što po zakonu nije dozvoljeno. Konjević je objasnio da se  u tom slučaju plaća niži PDV -a po stopi od sedam odsto , da ne smije biti privilegovanih i da ministarstvo ne dozvoljava usvajanje  nezakonitih zaključaka.  

 “To je ključna razlika ta dva materijala” naglasio je Konjević, dodajući  da  je novca bilo u ministarstvu poljoprivrede da se na vrijeme reaguje. 

 Ivanović je rekao da  nema fiktivne firme koja je dobavljač, već je to ministarstvo poljoprivrede , te da je    “ prilično  siguran da postoji mogućnost oslobađanja  PDV  -a  kada je u pitanju naknada štete”, ali da je finalno mišljenje ministarstva finasija.

Upitan da prokomentariše zašto se miješa u posao  ministra poljoprivrede Ivanović je kazao da se bavi  poslovima koji su mu resorno dati i da kada se  desi šteta  to nije pitanje resora, nego rizika koji  direktno podriva sistem  bezbjednosti hrane, a   što je dio ukupnog bezbjedonosnog sistem države.
Danilović je naglasio da ima nekoliko “ lutajićih ministara i potpredsjednika Vlade” koji ne znajući šta im je posao i što je problem  premijera Mila Đukanovića, pokušavaju da rade tuđe poslove.

“U nekim ministarstvima neće moći, makar bila i prelazna Vlade. Ovdje se, nažalost,  radi o bolesti Vlade. Zato sam izašao  sa sjedinice da ne bih učestvovao u histeričnoj predstavi  u kojoj nijesu željeli i da učestvju i neki koji nijesu iz opozcije. Prije ili kasnije će se saznati” istakao je Danilović.

 On je kazao da vjeruje da su se izborili da se uvaži stav Mugoše koji je stručnjak u oblasti poljoprivrede i da je Mugoša najpozvnaiji da odlučuje.

“Nema potrebe da neko zarađuje na muci domaćina i da prosipa priču da to mora stići  što prije i da se održi konferecnija  prije izbora” poručio je Danilović.

Vlada je 8. septembra odložila izjašnjavanje o Informaciji o nadoknadi štete držaocima goveda koja su usmrćena ili uginula zbog bolesti kvrgave kože,  jer su opozicioni ministri Goran Danilović i Raško Konjević protestovali što je potpredsjednik Vlade Petar Ivanović u odsustvu ministra poljoprivrede Budimira Mugoše obrazlagao njegov materijal.