Opština Budva neće platiti 2,1 milion za Tre Canne

Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavala sutkinja Katarina Đurđić odbilo je kao neosnovanu žalbu te kompanije i potvrdilo presudu Privrednog suda da Opština nije dužna „Fab liveu“ na ime naknade materijalne štete u vidu izgubljene dobiti isplati iznos od 1.824.170 eura, sa zakonskom kamatom od 253.786 eura
181 pregleda 0 komentar(a)
Tre Canne, Budva, Foto: Vuk Lajović
Tre Canne, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.12.2018. 20:59h

Apelacioni sud odbacio je tužbu podgoričke kompanije „Fab live“, kojom je traženo da joj Opština Budva isplati skoro 2,1 milion eura na ime štete koju joj je lokalna uprava nanijela zbog nemogućnosti da dobije upotrebnu dozvolu za luksuzni apart kompleks „Tre canne“.

Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavala sutkinja Katarina Đurđić odbilo je kao neosnovanu žalbu te kompanije i potvrdilo presudu Privrednog suda da Opština nije dužna „Fab liveu“ na ime naknade materijalne štete u vidu izgubljene dobiti isplati iznos od 1.824.170 eura, sa zakonskom kamatom od 253.786 eura.

„Neosnovani su navodi žalbe da je prvostepeni sud donošenjem presude počinio bitne povrede postupka i da je zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja pogrešno primijenio materijalno pravo kada je odlučio “, navodi se u presudi.

Time je nova gradska uprava nastavila seriju pozitivnih sudskih ishoda po Opštinu. Samo u prethodnih godinu Opština je uspjela da dobije nekoliko sporova u kojima su brojni pojedinci i kompanije tražili više od 30 miliona eura. Opština je nerijetko ranije, dok je gradom upravljao DPS, gubila milionske sporove i zemljišne parcele.

Fab live tužila je Opštinu Budva radi naknade materijalne štete u vidu obične štete i izgubljene dobiti, kao i nematerijalne štete zbog narušenog poslovnog ugleda. Spor je nastao jer luksuzni poslovno-stambeni kompleks „Tre canne“, koji je izgradila Fab live, ne može da dobije upotrebnu dozvolu, pošto Opština, kako su tvrdili u Fab liveu, nije izvršila ugovorene obaveze, zbog čega je investitor tužio.

Fab Live i Opština su krajem jula 2013. zaključile kompenzacioni Ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa „Tre canne“, plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu, uz saglasnost sa obje strane. Opštini je pripalo 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kavdata stambeno-poslovnog prostora u „Tre canne“, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su „Fab liveu“ obračunate komunalije.

Takođe, bilo je dogovoreno da će Opština prenijeti u vlasništvo Ministarstva finansija, na ime umanjenja poreskog duga, što je i bilo predviđeno članom 3. ugovora o komunalijama.

Opština uknjižava na svoije ime nekretnine, ali iako im se “Fab live” više puta obraćao da im se izda potvrda da su izmirili komunalije, to lokalna uprava nije učinila jer je Ministarstvo finansija odbilo da preuzme poslovno-stambene prostore i time prebije poreski dug, jer upis prava svojine na nepokretnostima nije usklađen sa izdatom građevinskom dozvolom. To je bio i razlog da “Fab Live” podnese tužbu.

Predstavnik Sekretarijata za zaštitu imovine, koji je zastupao Opštinu, ocijenio je da su neosnovani zahtjevi “Fab livea”, i da nijesu dostavili nijedan dokaz koji bi argumentovao naknadu štete.

Krapović: Pobijedila je pravda, a ne politika

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović kazao je da za “tako nešto nije bilo potrebno mnogo, već samo politička volja i odlučnost”.

“Vjerujem da su na kontinuirano gubljenje sporova ranije i ogroman novac koji je otišao u privatne sporove dominantno uticale dvije stvari. Prvo, stav i ponašanje političkih garnitura i pojedinaca iz DPS-a, dakle stav ravnodušnosti prema tim postupcima. Na samom vrhu opštine i političkog vođstva naravno”, kazao je Krapović.

Kao drugi razlog naveo je da je takav ravnodušan stav, koji je po njegovom mišljenju indikativan, otvorio prosor ionako ranjivom pravosuđu da donose odluke čije utemeljenje nisu ni pravo ni pravda.

“Našim dolaskom na vlast, na to je u najvećem dijelu stavljena tačka, što potvrđuje ova, možda najveća pravosudna pobjeda opštine Budva ikad”, kazao je Krapović.

Bonus video: