Opština Budva od Vujovića traži 300.000 eura kamate

"ICL inžinjering nije u ugovorenom roku platila naknadu za komunalno opremanje zemljišta, pa smo pristupili prinudnoj naplati potraživanja putem aktiviranja garancije Atlas banke i tako naplatili glavni dug"
233 pregleda 0 komentar(a)
ICL inženjering, Budva, Foto: Vuk Lajović
ICL inženjering, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.11.2017. 21:19h

Opština Budva tužila je građevinsku kompaniju “ICL inžinjering” kako bi naplatila oko 300.000 eura, na ime kamate ugovorena na milionski iznos komunalija za gradnju kompleksa višespratnica u samom centru grada. Opština Budva je prije dvije godine aktivirala garanciju od 2,4 miliona eura i tako naplatila dug kompanije Aresenija Vujovića za komunalije.

"ICL inžinjering nije u ugovorenom roku platila naknadu za komunalno opremanje zemljišta, pa smo pristupili prinudnoj naplati potraživanja putem aktiviranja garancije Atlas banke i tako naplatili glavni dug. Pošto tim putem nije naplaćena ugovorena kamata u iznosu od 178.775,16e i 120.350,12 eura, Opština Budva je podnijela tužbu radi isplate navedene kamate", saopštili su "Vijestima" u Sekretarijau za zaštitu imovine.

Opština i "ICL inženjering" su prije pet godina sačinile ugovor o izmirenju komunalija, po kome je od 2012. do 2015. godine, odnosno do aktiviranja garancije, podgorička firma u opštinsku kasu uplatila gotovo pet miliona eura.

Uplata preostalih 2,4 miliona eura, na koliko je iznosila bankovna garancija, je prolongirana, jer je “ICL inžinjering” započeo postupak dobijanja dozvole za prenamjenu dijela kompleksa zgrada u hotel.

Kompleks od dvije sedmospratnice i dvije trinaestospratnice, izgrađen na stotinak metara od Starog grada, gotovo je završen.

Kompleks je gradila kompanija "Bemax", kojoj je pripao značajan dio stambeno-poslovnog prostora.

Ministarstvo održivog razvoja trebalo je da se izjasni da li će dozvoliti da dvije zgrade budu pretvorene u hotele, zbog čega je "ICL inženjering" navodno i čeka da plati komunalije koje je lokalna uprava potom prinudno naplatila.

Gradnja najvećeg stambenog kompleksa u srcu Budve počela je 2012. godine, kada je Opština izdala građevinsku dozvolu kojom je dozvoljeno 18.611 kvadrata stambenog, poslovnog i garažnog prostora.

U njenom susjedstvu niče još luksuzniji kompleks “Porto Budva”, za koji je Opština prije desetak dana izdala građevinsku dozvolu.

Bonus video: