Opština Budva zbog poreskog duga blokirala zemljišni kompleks iznad plaže Mogren

Blokirana zemlja koja se povezuje sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem
5603 pregleda 2 komentar(a)
Blokirano zemljište, Foto: Budva
Blokirano zemljište, Foto: Budva

Opština Budva blokirala je zemljišni kompleks od 30.000 kvadrata iznad plaže Mogren, koji je vlasništvo firmi “Mogren hill“ i “Attika land“ koje se povezuju sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem, zbog poreskog duga od 60.000 eura.

Time je nastavljena blokada imovine Kneževićevih firmi koje se nalaze na crnoj listi poreskih dužnika Uprave loklanih javnih prihoda Opštine.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 60.811,91 euro - porez na promet u korist Opštine Budva. Poreski obveznik ‘Mogren hill’, upis hipoteke vrši na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda“, navodi se u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Hipoteka je upisana na zemlju koja se nalazi iznad plaže Mogren, u podnožju brda Spas.

Opština je još prije dvije i po godine upisala hipoteku zbog poreskog duga Kneževićevih firma od 230.000 eura.

Riječe je o zemlji na kojoj je, prema najavama, “Atlas grupa” planirala da realizuje dva investiciona projekta.

Osim hipoteke lokalne uprave, blokadu je još ranije upisala grčka “Piraeus banke” na iznos od 24 miliona eura.

U podnožju brda Spas, kako je više puta objavljeno, planirana je izgradnja turističkog naselja “Mogren garden“, ukupne površine do 30.000 kvadrata i luksuznog rezidencijalnog kompleksa “Mogren hill“.

Podgorička firma “Attika land“, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), osnivač je budvanskih kompanija “Mogren hill“ i „Mogren garden“, kako su nazvani i investicioni projekti “Atlas grupe”.

Prema posljednjem izvodu CRPS-a, firmu “Attika land” osnovala je podgorička kompanija “Ridley park”.

Kao osnivači firme “Ridley Park” navode se of-šor kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva “Newcom Worldwide limited” i “Cosmos ltd sa Antila” koja se kao akcionar godinama pojavljivala u više kompanija iz portfelja Kneževićevog “Atlas Mont fonda”.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo je više istraga i podiglo optužnicu protiv Kneževića i njegovih najbližih saradnika.

Biznismen za kojim je raspisana potjernica nalazi se mjesecima u Londonu, odakle optužuju aktuleni politički vrh države, na čelu sa Milom Đukanovićem, da pokušavaju da mu otmu imovinu, posebno u Budvi.

Knežević je označen kao organizator kriminalnih grupa, koje su nanijele višemilionsku štetu državnom budžetu.

Protiv Kneževića otvrena je nedavno i finansijska istraga, radi utvrđivanja porijekla imovine.

Njegovi najbliži saradnici priznali su u nekoliko predmeta da su bili dio kriminalne grupe i zaključili sporazume o priznanju krivice.

Blokiranje imovine poreskih dužnika omogućava Zakon o lokalanoj administraciji.

“Vijesti” su ranije objavile da je samo tokom prošle godine na više od stotinu nepokretnosti poreskih dužnika upisana hipoteka, kao garancija da će se izmiriti obaveze.

Opština je lani blokirala gotovo stotinu hiljada kvadrata zemlje od Petrovca do Budve, vlasništvo nekoliko firmi, koje duguju milione eura na ime poreza.

Hipoteke su upisivane i građanima, koji godinama ne izmiruju porez na nepokretnost.

I sajamski kompleks u blokadi

Opština Budva blokirala je krajem marta i sajamski kompleks, vlasništvo kompanija koje kontroliše Knežević, upisujući hipoteke na imovine firmi “Expo Budva” i „Expo invest“ zbog poreskog duga od 120.000.

Hipoteke na zemljište i sajamske hale upisane su nakon što Kneževićeve firme nijesu izmirile poreze na nepokretnosti i dohodak.

Na tu imovinu uknjižena je firma “Expo Budva“, zajednička kompanija akcionarskog društva Jadranski sajam i Skupštine opštine Budva.

Bonus video: