Za EK problematično opraštanje milionskih komunalija Portu

Prethodno se u septembru 2018. Delegacija Evropske unije u CG obratila Agenciji za zaštitu konkurencije i tražila informacije da li je Agencija cijenila usklađenost otpisa duga od strane Opštine Tivat preduzeću Adriatic Marinas, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima
7367 pregleda 6 komentar(a)
Adriatic Marinas, Foto: Siniša Luković
Adriatic Marinas, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.10.2019. 10:30h

Savjet Agencije za zaštitu konkurencije pokrenuo je ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljene preduzeću Adriatic Marinas DOO Tivat sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Adriatic Marinas je izgradio turistički kompleks Porto Montenegro u ovom gradu. Radilo se o prošlogodišnjem otpisu duga po osnovu komunalija za opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od oko 5,6 miliona eura. To su javna sredstva i trebalo je da budu prihod budžeta Opštine Tivat.

Savjet Agencije sumnja da je Opština Tivat, kao davalac državne pomoći, “dodijelila potencijalno neusklađenu državnu pomoć privrednom društvu Adriatic Marinas u iznosu od oko 5,6 miliona eura”.

Ispitni postupak, Agencija je pokrenula na zahtjev v.d.direktorice Lepe Aleksić. Rješenje Savjeta donijeto 21.oktobra potpisali su predsjednik Savjeta Miodrag Vujović i član Novo Radović,

Prethodno se u septembru 2018. Delegacija Evropske unije u CG obratila Agenciji za zaštitu konkurencije i tražila informacije da li je Agencija cijenila usklađenost otpisa duga od strane Opštine Tivat preduzeću Adriatic Marinas, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima.

“Nalaže se Opštini Tivat da u roku od 30 dana od dana prijema ovog rješenja, Agenciji dostavi sve raspoložive podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći dodijeljene preduzeću Adriatic Marinas DOO. sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Nalaže se Opštini Tivat da, odmah po prijemu ovog rješenja, privremeno obustavi svaku dalju dodjelu potencijalne državne pomoći preduzeću Adriatic Marinas do odlučivanja Agencije o usklađenosti pomoći sa Zakonom”, navodi se u rješenju Savjeta Agencije.

Ispitni postupak se odnose se na mjere koje proizilaze iz Ugovora o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, zaključen 17. avgusta 2018. u Tivtu između Opštine, s jedne strane, i Adriatic Marinasa sa druge strane.

Odluka o davanju saglasnosti na Prijedlog Ugovora o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između Opštine Tivat i Adriatic Marinas od 17. januara 2018. godine, usvojena je od strane Skupština Opštine Tivat.

Adriatic Marinas u Tivtu je izgradila turistički kompleks Porto Montenegro na lokaciji bivšeg vojno remontnog zavoda. Tek prije dvije godine zatražen je popust na lokalne dažbine na koje smatraju da imaju pravo na osnovu odredbi člana 18C ugovora o prodaji bivšeg vojnog kompleksa.

Na sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, održanom 12. juna 2019. u Podgorici, Evropska komisija je insistirala na informacijama koje se tiču poreskih olakšica odnosno potencijalno nezakonito dodijeljene državne pomoći od strane Opštine Tivat preduzeću Adriatic Marinas, a naročito imajući u vidu kontekst pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji, Poglavlje 8 – Konkurencija.

Šta ako Opština Tivat ne dostavi tražene podatke?

Ukoliko davalac državne pomoći (Opština Tivat) ne dostavi Agenciji tražene podatke i informacije, Agencija će, kako napominje u rješenju, odlučiti na osnovu raspoloživih podataka i informacija, u roku od 60 dana po isteku roka ostavljenog za dostavu podataka.

Rješenje Agencije je konačno u upravnom postupku i protiv njega nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom kod Upravnog suda u roku od 20 dana od njegovog prijema

Bonus video: