Opština Tivat tuži Vladu Upravnom sudu?

Ministarstvo finansija odbilo žalbu Direkcije za imovinu Opštine Tivat na odluku Vlade da pravo raspolaganja zemljištem na aerodromu prenese sa Opštine na državu
4715 pregleda 3 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Iako Opština Tivat do danas nije formalno dobila zahtjev Ministarstva saobraćaja da državi bez naknade prenese pravo raspolagana nad oko 225 hiljada kvadrata zemljišta u kompleksu Aerodroma Tivat i oko njega, “Vijesti” nezvanično saznaju da je Uprava za nekretnine (UZN) već krenula u taj posao.

UZN je to započeo nakon što je Ministarstvo finansija 4. jula odbilo žalbu Direkcije za imovinu Opštine Tivat na odluku Vlade da pravo raspolaganja zemljištem na aerodromu prenese sa Opštine na državu.

Prema nezvaničnim informacijama iz lokalne uprave Tivta, oni će nakon odluke Ministarstva finansija da ne prihvati žalbu Opštine podnijetu tužbu Upravom sudu protiv Vladine odluke.

Da Opština nije dobila formalni zahtjev Ministarstva saobraćaja potvrdio je to nezvanično "Vijestima" gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS).

Vlada je na sjednici 23. maja (sa izmjenama od 30. maja) usvojila informaciju o podnošenju predloga Opštini Tivat za vraćanje prava raspolaganja nad ovim zemljišnim kompleksom sa Opštine na Vladu, bez naknade. To se zemljište vodi kao državno, s tim što je do sada pravo raspolaganja imala Opština Tivat. Lokalna vlast je dio ove imovine do sada izdavala Aerodromima Crne Gore i od toga ubirala značajne prihode.

Vlada se u svojoj namjeri poziva na član 35 Zakon o državnoj imovini kojim je definisano da ako je određena nepokretnost, kojom raspolaže opština, potrebna za ostvarenje javnog interesa Crne Gore, opština je dužna da na zahtjev Vlade tu nepokretnost vrati na raspolaganje Crnoj Gori bez naknade.

Kabinet premijera Duška Markovića pokušava da na ovakav način “riješi” sporna imovinska pitanja sa zemljištem u Aerodromu Tivat i oko njega, a koje je Državnom studijom lokacije predviđeno za širenje te vazdušne luke. Bez raščišćavanja pitanja imovine Vlada ne može raspisati tender za izbor koncesionara kojem će na 30 godina izdati u zakup aerodrome u Tivtu i Podgorici. Raspisivanje tog tendera u više navrata je do sada kao gotovu stvar, najavljivao ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković (BS). Ali ispostavilo se da u tenderskoj dokumentaciji ministarstva postoji niz nedostataka i nezakonitih rješenja, zbog čega tender do danas nije raspisan, iako su po prvobitnim Nurkovićevim najavama u ovo doba aerodromi već trebalo da dobiju novog gazdu iz inostranstva.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je UZN krenula u postepenu izmjenu prava upisanih nad “sporne” 124 katastarske parcele upisane u listove nepokretnosti 151,152 i 291 KO Mrčevac, ukupne površine 225.643 kvadrata, prepisujući i pravo raspolaganja nad njima sa Opštine na državu.

Riječ je o parcelama koje se nalaze sa sjeverne, zapadne, istočne i jugoistočne strene aerodromskog kompleksa od kojih se neke “naslanjaju” na ogradu aerodroma. Parcele varijaraju u veličini od samo jedan kvadrat koliko iznosi površina nekoliko njih, najmanjih, do čak 68.557 kvadrata koliko izbnosi površina parcele što se nalazi između ograde piste aerodroma i Jadranske magistrale na istoku, a koja je po katastru “šuma 3. kategorije”. Po kulturi, parcele koje Vlada traži da joj Opština bez naknade ustupi pravo raspolaganja, su nekategorisani putevi, neplodno zemljište, pašnjaci, kanali, šume, livade, bare, ali i garaže i pomoćni objekti. Neke od njih nalaze se bukvalno na “pjeni od mora” obližnje uvale Kalardovo.

Imajući u vidu procjenu vrijednosti zemljišta unutar kompleksa Aerodroma Tivat koju su sudski vještaci u sporovima koje neki građani vode sa državom tražeći povraćaj ili obeštećenje za oduzetu im privatnu imovinu, a koja iznosi 109 eura za kvadrat, Vlada ovako administrativnim putem pokušava da od Opštine oduzme imovinu vrijednu oko 24 miliona eura.

Odbornički klub članice vladajuće koalicije - Socijaldemokrata Tivat, zatražio je hitnu vanrednu sjednicu Skupštine Opštine kako bi se zatražila informacija o postupku preknjižavanja zemljišta Opštine na kompleksu aerodrome, a takav njihov stav podržava i druga članica vladajuće koaliciej HGI, kao i najveći dio opozicije. Najjača tivatska vladajuča stranka DPS koja sa 17 odbornika i sama ima većinu u lokalnom parlamentu, do sada se o tome nije javno izjašnjavala.

Anketa pokazala da se građani protive oduzimanju imovine

U anketi koju je prošle nedjelje na svom sajtu sproveo Radio Tivat, više od četiri petine građana izjasnilo se protiv namjere kabineta premijera Markovića da opštinsku imovinu prepišu na Vladu.

Na pitanje “Da li je opravdana odluka Vlade da zemljište na Aerodromu Tivat postane državno vlasništvo” pozitivno je odgovorio 51 građanin ili 13,14 odsto, a negativno 337 ili 86,86 odsto onih koji su učestvovali u anketi.

Na Opštinu se vodilo oko 45 odsto zemljišta na kome je aerodrom

Prije stupanja na snagu aktuelnog katastra, na Opštinu Tivat se prema dokumentaciji tadašnje Direkcije za nekretnine Crne Gore, u isključivom vlasništvu ili suvlasništvu sa privatnim licima, kao svojina vodilo oko 45 odsto od ukupno oko milion kvadrata površine Aerodroma Tivat sa zaštitnim pojasem.

Dobar dio te zemlje u međuvremenu je postepeno administrativnim putem, sa Opštine prepisan na državu, koja se pritom samo pozivala na Zakon o državnoj svojini. Do sada je država kroz promjene u katastarskoj evidenciji, bez ikakve odštete, Tivtu oduzela skoro 300 hiljada kvadrata zemlje na aerodromu što vrijedi preko 30 miliona eura.

To je urađeno uprkos činjenicama da Opština i država nisu ista pravna lica, kao i tome da je Opština Tivat, a ne tadašnja SR Crna Gora, odnosno država SFRJ, bila kupac, poklonoprimac ili korisnik ekspropijacije kada je lokalna uprava pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, sticala tu zemlju od dotadašnjih njenih privatnih vlansika, a sve sa namjerom da se ovdje izgradi aerodrom.

Bonus video: