Opština Ulcinj izašla iz blokade, zaposlenima isplaćene četiri plate

Račun Opštine Ulcinj blokiran je sredinom jula, nakon pravosnažne odluke Vrhovnog suda, u korist budvanske firme Rekreaturs zbog duga od 6,4 miliona eura
1543 pregleda 0 komentar(a)
Ljoro Nrekić, Foto: Filip Roganović
Ljoro Nrekić, Foto: Filip Roganović

Opština Ulcinj danas je deblokirala račun nakon pola godine i zaposlenim isplatila četiri zaostala lična dohotka. To je "Vijestima" potvrdio predsjednik Opštine Ljoro Nrekić.

"Veliki dan za Ulcinj, uspjeli smo da deblokiramo račun bez kredita", kazao je "Vijestima" Nrekić.

Umjesto kredita, Opština je Vladi prodala oko osam hiljada kvadrata zemljišta u Borovoj šumi, vrijednosti 3,55 miliona eura. Ugovor o tome juče su zaključili Nrekić i direktor Uprave za imovinu, Blažo Šaranović.

Račun Opštine blokiran je sredinom jula, nakon pravosnažne odluke Vrhovnog suda, u korist budvanske firme Rekreaturs zbog duga od 6,4 miliona eura. Budvani su do deblokade, skinuli više od tri miliona eura iz gradske kase.

Vlada Duška Markovića danas je uplatila iznos, koji je bio početna cijena na javnoj licitaciji, na kojoj je bila jedini ponuđač. Tako je i glasio dogovor Markovića i čelnika Opštine Ulcinj, postignut u njegovom kabinetu prije par mjeseci.

Epilog sudskog postupka zbog rušenja kosovskog naselja K1 u Štoju, koji je ulcinjsku Opštinu gurnuo u haos, trajao je decenijama. Obilježile su ga kontraverze jer su zastupnici Opštine uporno zastupali tezu da je tadašnji Titograd a ne Ulcinj, odgovoran za rušenje naselja koje je 1980. godine, izgradio sindikat Elektroprivrede Kosova. Sud odbrani nije povjerovao da se radilo o političkoj odluci tadašnjeg Saveza komunista zbog bojazni o nekontrolisanom naseljavanju Kosovara i iredente.

Naselje K1, što je šifrovani naziv za Kosovo jedan, izgradio je Sindikat Elektroprivrede Kosova 1980, kao pomoć stanovnicima Ulcinja koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom. Kneževićev "Rekreaturs" pravni je nasljednik bivšeg društvenog preduzeća DP "Rekreaturs" iz Prištine, čije su sjedište krajem 1999, nekoliko radnika izbjeglih od bombardovanja NATO, preselili u Budvu. Ono je uz "K1" bilo i vlasnik velikog sindikalnog odmarališta u Kamenovu, nadomak Budve, izgrađenog na 33.000 metara kvadratnih.

Opština je tokom postupka insistirala i da sud provjeri registraciju tužioca jer, kako je tvrdila, nije utvrđeno da je firma iz Budve stvarno pravni nasljednik i investitor koji polaže pravo na odštetu.

Pravni zastupnici su isticali prigovor nedostatka pasivne legitimacije, s obzirom da su objekti koji su srušeni, a za koje se tražila naknada, uklonjeni na osnovu Rješenja republičkog komiteta za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove Crne Gore.

Opština Ulcinj, pisalo je u reagovanju nakon odluke Privrednog suda, nije poništila predmetnu građevinsku dozvolu, već je to učinio Republički urbanistički inspektor 1983. godine, kada je donio rješenje o poništenju dozvole po pravu nadzora.

Sve to, tvrdili su zastupnici Opštine, ukazuje na to da je država kriva za rušenje objekata, a ne Opština, koja je izdavanjem dozvole, omogućila SIZ-u za odmor i rekreaciju radnika Kosova da gradi, što ni u kom slučaju ne može biti osnov za štetu.

Bonus video: