Opštine koje pozitivno posluju, mogu se više zaduživati

Poslanici su usvojili i izmjenama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju u cilju usaglašavanja sa Zzakonom o upravnom postupku
87 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.04.2017. 14:49h

Opštine koje pozitivno posluju imaće mogućnost da uz saglasnost Ministarstva finansija povećaju procenat dozvoljenog zaduženja u slučaju da taj novac koriste za finansiranje kapitalnih projekata koji su značajni za tu opštinu i državu.

Zakonom je definisano da procent zaduženja opština za kapitalane projekte ne smije preći 10 odsto realizovanih tekućih prihoda u godini koja prethodi godini zaduživanja, a uz prethodnu saglasnost Vlade.

Povećanje procenta mogućeg zaduženja iznad 10 odsto predložilo je Ministarstvo finansija što je Skupština danas potvrdila usvajanjem izmjenama i dopunama Zakona o finasiranju lokalne samouprave.

Pomoćnik ministra finansija za poreski i carinski sistem Novo Radović objasnio je da je izmjenama i dopunama definisano i da novoosnovane opštine Petnjica i Gusinje mogu da koriste novac iz Egalizacionog fonda.

Usvojena su nova zakonska rešenja o eksproprijaciji gdje je bitna novina da je skraćen rok za podnošenje ponuda vlasniku sa 15 na sedam dana. Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija za imovinu Milanka Otović kazala je da je precizirano da se mogu eksproprisati nepokretnosti radi izgradnje objekata ili izvođenja radova od javnog interesa. Ona je navela i da se izmjene usklađuju sa Zakonom o upravnom postupku čija primjena počinje 1. jula.

Poslanici su usvojili i izmjenama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju u cilju usaglašavanja sa Zzakonom o upravnom postupku.

Usvojene i Zakon o nedozvoljenom oglašavanju kojim je, prema riječima pomoćnika ministra ekonomije Jova Rabrenovića, zabranjeno korišćenje neistinitih ili poluistinitih informacija prilikom reklamiranja proizvoda ili usluga u medijima, uključujući i načine prezentacije, korišćenjem neetičkih i nelegalnih metoda.

Poslanik DPS -a Nikola Rakočević je raspravu o tom aktu iskoristio da optuži partiju Demokrata da plasira u javnost “ obmanjuće sadržaje” u izbornoj kampaniji za Herceg Novi jer naziva poštene ljude kriminalncima. On je tu partiju nazvao “ malom crvenom partijom” koja pokušava da zamaskira svoj finansijski podupirač izbornog uspjeha u Budvi i Kotoru, a koji leži u kriminalnom miljeu.

Bonus video: