Opštine na javne nabavke potrošile više od 10 miliona eura

"Ukupno 13 opština se oglušilo o limit upotrebe direktne pogodbe. U tome su prednjačile opštine Andrijevica 90,98 odsto, Nikšić 46,24 odsto, Žabljak 31,88 odsto, Mojkovac 28 odsto i Cetinje 22,61 odsto", rekla je koordinator istraživanja, Jovana Marović
0 komentar(a)
Jovana Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Jovana Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.05.2015. 15:38h

Crnogorske lokalne samouprave su u prošloj godini potrošile na javne nabavke više od deset miliona eura, pokazuju podaci Instituta alternativa (IA).

Cifra ne uključuje podatke za Bijelo Polje, jer, kako je saopšteno, ova lokalna samouprava nije odgovorila na zahtjev Instituta alternativa ni nakon tri mjeseca.

"Ukupno 13 opština se oglušilo o limit upotrebe direktne pogodbe. U tome su prednjačile opštine Andrijevica 90,98 odsto, Nikšić 46,24 odsto, Žabljak 31,88 odsto, Mojkovac 28 odsto i Cetinje 22,61 odsto", rekla je koordinator istraživanja, Jovana Marović.

Iako se, kako je dodala, ovakva praksa upotrebe neposrednog sporazuma kao najmanje transparentne procedure ponavlja iz godine u godinu i klasifikuje kao prekršaj za koji je predviđena novčana kazna, Uprava za javne nabavke ne vodi evidenciju o tome i nejasno je da li nadležni u opštinama odgovaraju za ova kršenja.

"Službenici za javne nabavke koje smo anketirali početkom godine upozoravaju da često i nemaju uvid u sve neposredne sporazume i ne mogu da ih evidentiraju budući da se zaključuju mimo njih", navela je Marović.

U prošloj godini, kako je kazala, nije bilo pomaka u pravcu realnijeg planiranja budžeta za javne nabavke. Opštine, s izuzetkom Kotora i Podgorice, su mijenjale svoje planove tokom godine.

"Najviše puta je plan javnih nabavki mijenjan u Opštini Bijelo Polje, čak 16 puta, dok je Baru pripremljeno sedam amandmana na prvobitno usvojen plan", rekla je Marović.

Sve lokalne samouprave su imale značajna odstupanja u izvršenom u odnosu na planirani budžet za javne nabavke u prošloj godini.

"Izvještaj o javnim nabavkama, kako su nas obavijestili opštine u odgovorima, je javno dostupan i objavljen isključivo na sajtu Glavnog grada. U pravcu veće transparentnosti i sprječavanja učestalih kršenja Zakona o javnim nabavkama, neposredne sporazume je potrebno objavljivati na sajtu naručilaca, što bi bilo u skladu sa članom 138 Zakona o lokalnoj samoupravi", kazala je Marović.

Takođe, kako je dodala, godišnje izvještaje o javnim nabavkama treba objavljivati na sajtu naručilaca, ali i na portalu javnih nabavki u elektronski čitljivoj formi, kako bi se omogućilo grupisanje podataka.

Bonus video: