Optika u Pljevljima: "Prokopavanje je naredila Vlada"

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je krajem godine intervenisao i u Opštini Pljevlja, tražeći da zbog važnosti posla ubrzaju proces dozvole za postavljanje kabla
164 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 19:12h

Kompanija Siol d.o.o. koja je u 100 procentnom vlasništvu Slovenačkog telekoma provodi radove na posatvljanju optičkog kabla od Slovenije, preko teritorije Pljevalja do Makedonije. Još nije jasno po čijoj dozvoli to Slovenci rade, a na zvaničnoj adresi Siola te kompanije nema.

TV Vijesti, Boban Obradović

To što će mu kroz imanje proći optički kabal Cvetku Dujoviću, mještaninu sela Boljanići kod Pljevalja niti škodi, niti koristi, on i ne zna šta je to optički kabal i koliko je njegov značaj za telekomunikacije, ali zna da je njegovo prokopavanje naredila Vlada.

Tako su bar njemu i njegovim komšijama kazali radnici Elinga koji su došli pred njihove kuće.

"Oni su rekli da imaju odobrenje i da su razgovarali sa Vujicom Lazovićem, i da Crna Gora ima korist od ovog kabla", kaže Dujović.

Priča je počela u selu Boljanići, kada je prvi put postavljen optički kabal na teritoriji Crne Gore, a da državni organi Crne Gore nisu izdali potrebne dozvole.

Bez obzira na to do sela Podblaće do Boljanića sada je položeno oko 20 kilometara optičkog kabla, a izgleda da je snijeg spriječio završetak radova.

"Položili su četiri crijeva i otišli prema Kamenom mostu, a dokle dalje ništa ne znam. Ugrabio ih je snijeg, nisu ništa ni zatrpali", kaže Dujović.

Lazović intervenisao

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je krajem godine intervenisao i u Opštini Pljevlja, tražeći da zbog važnosti posla ubrzaju proces dozvole za postavljanje kabla. To, međutim, nije njihova nadležnost, tvrdi administracija.

Budimir Tanjević, administrator Opštine Pljevlja kaže da je Lazović svojevremeno putem jedne zamolice od Opštine Pljevlja tražio da se iskoriste povoljni vremenski uslovi u decembru da bi se stvorili zakonski preduslovi za izvođenje ovih radova, međutim, kaže Tanjević, organi lokalne uprave moraju da rade u skladu sa zakonom.

U Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata definisano je da se objektima od državnog značaja smatraju objekti koji se izgrađuju na teritoriji dvije ili više država. Postavljanje optičkog kabla na teritoriji pljevaljske opštine je dio ukupne trase Slovenačkog telekoma od Slovenije do Makedonije.

Slovenački telekom osnovao je tim povodom ljetos kompanije Siol u Sarajevu i Podgorici. U privrednom sudu nalazi se ta kompanija sa adresom na kojoj ekipa TV Vijesti nije našla nikoga.

U Telekomu Slovenija TV Vijesti je rečeno da će portparol biti na poslu sjutra.

Bonus video: