Orav: Pažljivo pratimo postupke državnih organa, daćemo ocjenu u izvještaju

Novinarima treba obezbijediti okruženje u kojem mogu da rade bez uznemiravanja sa bilo koje strane, poručio je šef Delegacije EU u Podgorici
5014 pregleda 7 komentar(a)
Orav (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Orav (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.02.2019. 12:46h

Evropska unija pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori u vezi sa aferom Atlas, a svoju ocjenu će dati u narednom izvještaju za Crnu Goru, koji će objaviti za nekoliko mjeseci, saopštio je šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav.

“EU s pažnjom prati razvoj situacije u Crnoj Gori. To znači da razgovaramo sa svojim partnerima u Crnoj Gori i sa svim relevantnim akterima”, rekao je Orav nakon obilaska Laboratorije za mljekarstvo na Biotehničkom fakultetu.

On je, odgovarajući na pitanje novinara kako EU gleda na posljednja dešavanja u vezi sa aferom Atlas, kazao da Evropska komisija (EK) radi na pripremi sljedećeg izvještaja za Crnu Goru, koji treba da bude objavljen za nekoliko mjeseci i da će sva ta pitanja biti odražena i u tom izvještaju.

“EU prati sa pažnjom postupanja državnih organa u vezi sa postojećom situacijom, a našu ocjenu ćete moći vidjeti u izvještaju za Crnu Goru koji slijedi za nekoliko mjeseci”, precizirao je Orav.

Za predsjednikom Atlas grupe Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica, jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je otvorilo istragu protiv njega zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Knežević je javno optužio predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, da stoji iza naloga za njegovo hapšenje, kao i za pokušaj preuzimanja njegovih poslova i imovine.

Orav je naveo da na tu temu razgovaraju i sa ambasadorima evropskih zemalja ovdje u Crnoj Gori, a izvještavaju prema svojim prijestonicama odnosno zemljama.

“Želio bih da naglasim dva pitanja koja su za nas veoma bitna u ovom trenutku - prvo se tiče djelovanja odnosno reakcije državnih organa, a drugo je da novinarima treba obezbijediti okruženje u kojem mogu da rade bez uznemiravanja sa bilo koje strane”, ocijenio je Orav.

Specijalno tužilaštvo ranije je pokrenulo istragu vezanu za poslovanje Atlas banke i Invest banke Montenegro, koje su u vlasništvu Atlas grupe.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića da je formirao kriminalnu grupu koja je godinama nezakonito sticala milionsku korist.

Zatraženo je njegovo hapšenje, ali se on nalazi u Londonu.

U istrazi SDT-a o navodnom pranju novca i nezakonitom poslovanju Atlas grupe, uhapšen je veliki broj sadašnjih i dugogodišnjih Kneževićevih saradnika. Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura krivične prijave protiv 174 fizička i pravna lica.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za pronevjeru 1,9 miliona eura, a nezvanično - označavaju ga šefom kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde eura.

Bonus video: