Organizovane radionice u okviru Foruma o transportnoj povezanosti

Učesnici Foruma o transportnoj povezanosti učestvovali su na radionicama fokusiranim na oblast bezbjednosti saobraćaja na putevima, značaj realizacije infrastrukturnih investicija i javno-privatna partnerstva
456 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Sa radionice, Foto: Ministarstvo saobraćaja

Radionice o nabavkama na projektima autoputeva i bezbjednijim putevima i ivičnjacima organizovane su drugog dana Foruma o transportnoj povezanosti, koji je organizovan u Podgorici.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopšteno je da je na radionici pod nazivom Nabavke na projektima autoputeva objašnjeno da je javna nabavka snažno sredstvo za postizanje dugoročne vrijednosti novca, promovisanje inovacija i održivosti, kao i da direktno koristiti zemlji domaćinu putem partnerstava kroz prenos vještine i tehnologije.

Radionica, čiji moderator je bio predstavnik Evropske federacije injženjerskih konsultanskih udruženja Jaap de Koning, osmišljena je kako bi zadovoljila obrazovne potrebe državnih službenika zaduženih za nabavke i ugovore za teretni transport.

Polaznici radionice o bezbjednijim putevima i ivičnjacima upoznati su sa najboljim globalnim praksama u tom segmentu, s posebnim fokusom na značaj specifičnih podataka s lokacije kako bi se odredio najprikladniji proizvod za određenu primjenu, kao i na zahtjeve za održavanje puteva do određenih kriterijuma učinka.

Polaznicima radionice, čiji moderator je bio izvršni potpredsjednik Međunarodne federacije za puteve Michael G. Dreznes, predstavljene su smjernice za projektovanje puteva, kao i kriterijumi za testiranje učinka koji se koriste u Evropi, kako bi im se omogućilo da naprave informisan izbor.

Učesnici Foruma o transportnoj povezanosti učestvovali su na radionicama fokusiranim na oblast bezbjednosti saobraćaja na putevima, značaj realizacije infrastrukturnih investicija i javno-privatna partnerstva.

Na skupu su pored predstavnika Ministarstva, koje je jedan od organizatora, učestvovali i predstavnici Monteputa, Privredne komore i Univerziteta Crne Gore, stručne i akademske javnosti, kao i vlada.

Učesnici skupa bili su i donosioci odluka iz regiona i zemalja EU, nevladinog sektora i međunarodnih institucija.

Bonus video: