Osam dužnika državi platilo poslovnim prostorima: Uzete nekretnine za smještaj službi

Ministarstvo će pripremiti i dostaviti Vladi na usvajanje plan raspodjele
124 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.04.2014. 17:18h

Nepokretnosti kojima su poreski obveznici platili dug po osnovu poreza biće iskorišćene za smeštaj državnih službi što će doprinijeti smanjenju izdataka u budžetu, rečeno je „Vijestima“ znanično u Ministarstvu finansija.

Vlada je uredbom u martu prošle godine omogućila da poreski obveznici koji nijesu izmirili obaveze prema državi koje su dospjele do kraja 2012. to mogu uradi tako što će ponuditi imovinu. Taj model naplate odnosi se na dugovanja koja su pojedinačno veća od 100.000 eura.

Kako je objašnjeno, kad država preuzme imovinu ministarstvo će pripremiti i dostaviti Vladi na usvajanje plan raspodjele prostora za smještaj državnih službi.

Ministarstvu finansija je dostavljeno 20 zahtjeva za plaćanje poreskog duga imovinom dužnika. Do sada je prihvaćeno osam i na taj način naplaćen dug od 5,7 mliona eura.

Dug su na taj način platili Cijevna komerc, Gradnjapromet, Ibon, bolnica Kodra, Opština Budva, Rokšped, PKB, Voda u kršu i podgorički Putevi.

Od Rokšpeda je preuzet poslovni prostor od 2.278 kvadrata, od Vode u kršu 100 kvadrata, Gradnjaprometa 142, Cijevne komerc 855 i od Kodre 103 kvadrata. Sva ta imovina nalazi se u Podgorici. U Herceg Novom je od PKB-a uzeto 488 kvadrata, u Nikšiću od Ibona 432 kvadrata i u Budvi od Opštine 768 metara kvadratnih.

„Osim poslovnih prostora, poreski dug je naplaćen i sa dva stana od Gradnje promet iz Danilovgrada. Ti stanovi će se koristiti za potrebe smještaja poreskih inspektora prilikom njihovog radnog angažovanja van mjesta prebivališta. Na taj način će se izbjeći troškovi zakupa stanova za te potrebe“, saopštili su iz Ministarstva.

U toku je obrada još šest zahtjeva i to opština Šavnik i Pljevlja, Zetagradnje, Fablajva, Tehnoputa i MMK Standarda.

Država za poreze ukupno potražuje 330 miliona eura. Ma. M.

U toku je obrada još šest zahtjeva i to opština Šavnik i Pljevlja, Zetagradnje, Fablajva, Tehnoputa i MMK Standarda

Bonus video: