Oslabila trgovinska razmjena Crne Gore sa inostranstvom

Od januara do novembra izvezena je roba vrijedna 341 milion eura, što je 1,9 odsto više nego u uporednom periodu, a uvoz je smanjen 3,4 odsto na 1,62 milijarde eura
4 komentar(a)
Izvoz uvoz, Foto: Shutterstock
Izvoz uvoz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2013. 13:59h

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u 11 mjeseci ove godine iznosila je 1,96 milijardi eura i bila je 2,5 odsto manja nego u istom periodu prošle, saopšteno je iz Monstata.

Prema preliminarnim podacima Monstata, u periodu od januara do novembra izvezena je roba vrijedna 341 milion eura, što je 1,9 odsto više nego u uporednom periodu. Ukupan uvoz smanjen je 3,4 odsto na 1,62 milijarde eura.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je skoro 21 odsto i veća je u odnosu na uporedni period, kada je bila oko 19,9 odsto.

Statističari su saopštili da su u strukturi izvoza najviše bili zastupljena mineralna goriva i maziva, odnosno električna energija i nafta i naftni derivati, u vrijednosti od 99,8 miliona eura, dok su u uvozu dominirali meso i mesne prerađevine, kao i žitarice i njeni preparati vrijedni 335 miliona eura.

Crna Gora je u 11 mjeseci ove godine najviše robe izvezla u Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, dok je najviše uvozila sa srbijanskog, grčkog i kineskog tržišta.

“Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i EU”, navodi se u saopštenju Monstata.

Bonus video: