Osnivač "Dnevnih novina" zainteresovan za "Pobjedu"

Na pitanje da li je obećan otpis dugovanja “Pobjede”, s obzirom na to da se tek sada interesuju, Darmanović odgovara: “Ne”
420 pregleda 0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.11.2011. 08:12h

Podgorička firma "Media Nea", osnivač podgoričkih “Dnevnih novina” otkupila je tendersku dokumentaciju za “Pobjedu”, na osnovu koje će procijeniti hoće li dostaviti ponudu za kupovinu državnog preduzeća.

U Tenderskoj komisiji je potvrđeno da je “Media Nea” otkupila dokumentaciju, nakon što je to učinio sarajevski “Avaz”, čiji je vlasnik biznismen Fahrudin Radončić.

“Vijestima” je u Vladi saopšteno da su informisani da se crnogorska firma, koja sama ne zadovoljava tenderske uslove, prijavila za grčkog investitora Petrosa Statisa.

Preduzeće je ljetos osnovano za medijsko predstavljanje, a prema zvaničnom crnogorskom registru podataka, osnivač i direktor je Boris Darmanović.

Zainteresovani do 10. decembra mogu dostavljati ponude za preuzimanje skoro 86 odsto akcija preduzeća koje izdaje dnevno glasilo “Pobjeda”.

Rok za otkup dokumentacije, koji je jednom prolongiran, istekao je juče.

Darmanović kaže da Nea pregovora sa grčkim medijskim konzorcijumom, sa kojim bi predala ponudu ukoliko procijeni da se isplati da je dostavi.

On je potvrdio da je partner i grčki investitor Petros Statis, saopštavajući da grčki bogataš Viktor Restis nije uključen.

Problem 10 miliona eura

Na pitanje da li je obećan otpis dugovanja “Pobjede”, s obzirom na to da se tek sada interesuju, Darmanović odgovara: “Ne”, dodajući da je problematičan dug od deset i po miliona eura.

On je ocijenio da je izazov prijaviti se za “Pobjedu”, za koju smatra da je “brend”, a nije saopštio što bi mu dva lista i da li je namjera da ih udruže.

Prema informacijama “Vijesti”, neće izostati ustupci ponuđačima, odnosno onome ko pobijedi na trećem tenderu za “Pobjedu”. Vlada namjerava da se oslobodi preduzeća koje je finansijski srozano, zahvaljujući upravi koju predvodi kadar vladajućeg DPS-a.

Tenderom je zahtijevano da ponuđač ima najmanje trogodišnje iskustvo u obavljanju osnovne djelatnosti “Pobjede”. Učesnik treba da dokaže da je na kraju prošle poslovne godine imao minumum osam miliona eura prihoda i ukupnu aktivu vrijednu 15 miliona.

Crnogorska veza

Statis posluje u Crnoj Gori – zakupac je najboljih plaža, njegova firma je kupila je oko 15 odsto akcija Kombinata aluminijuma. Ortak je sa Restisom u firmi Adritik propertis, koja je preuzela grad hotel „Sveti Stefan“ i duguje gotovo milion eura za zakupninu. Preko firme za građevinarstvo i investicije osnovao je kompaniju Adritik propertis 2, a jedina je dostavila ponudu da sa Opštinom Budva uđe u hotelski biznis i gradi vile na lokalitetu Praskvica-Sveti Stefan.

Statis je bio direktor marketinga CNN-a za Jugoistočnu Evropu. Dobar odnos sa liderom DPS-a Milom Đukanovića pokazao je time što mu je Đukanović bio na svadbi, a oženio je Crnogorku.

Vlada je godinama pomagala “Pobjedi” preko garancija za kredite i dozvoljavala da nagomilava poreski dug, preko kojeg je njen vlasnički udio uvećavan na uštrb punjenja budžeta Crne Gore.

Država je nezakonito glavni vlasnik “Pobjede” osmu godinu, pošto ne može biti osnivač medija, a neuspjelim privatizacijama je pravdala zadržavanje većinskog paketa.

Bonus video: