Osnovani Udruženi sindikati državnih institucija

Članovi novog sindikata biće zaposeni u Vladi i svim institucijama čiji je ona osnivač, RTCG, dio onih koji rade u Vojsci ili zdravstvu, kao i iz pravosuđa.
172 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.07.2011. 15:50h

Nova sindikalna centrala, Udruženi sindikati državnih institucija, osnovana je danas u Podgorici.

Na osnivačkoj skupštini nove sindikalne centrale pojavilo se oko 50 delegata kojima je Vlada poslodavac i donijeli su odluku o osnivanju.

"Kao što predviđa Zakon o reprezentativnosti, 50 delegata na osnivačkoj skupštini glasalo je u svojstvu fizičkih lica što je bilo dovoljno za osnivanje novog sindikata, a prikupili smo i sva potrebna dokumenta za rad i registraciju u Ministarstvu rada i socijalnog staranja", rekao je agenciji Mina-business jedan od osnivača koji je i bivši generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Veselin Vujanović.

Novi sindikat će se truditi da obezbijedi reprezentativnost na nivou poslodavca

"Ne zanima me koliko ćemo imati članova, bitno mi je da imamo članstvo koje će biti u komunikaciji sa Sindikatom i njegovim rukovodstvom i koje će pratiti naše aktivnosti i davati nam logistiku kada to bude trebalo", poručio je Vujanović.

On je dodao da će vrijeme pokazati koliko će imati članova, a realan broj će se znati na jesen ili do kraja godine.

Udruženi sindikati državnih institucija prvo treba da formiraju centralu i onda da joj priključuju sindikalne organizacije. Za sad im se nije pridružio niko iz postojećih sindikata ali, kako je kazao Vujanović, vrijeme će pokazati pravu sliku.

Novi sindikat će se truditi da obezbijedi reprezentativnost na nivou poslodavca. Da bi ih Vlada kao poslodavac priznala kao legitimne zastupnike prava njenih zaposlenih potrebno im je osam hiljada članova, što je 20 odsto ukupnog broja zaposlenih na nivou kolektiva.

"U skladu sa Zakonom o reprezentativnosti sindikata treba da skupimo osam hiljada zaposlenih u državnim organima, ali to je naša prva stanica. Nadamo se da ćemo vremenom premašiti tu cifru i da ćemo biti reprezentativni i na nivou države", objasnio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, namjera novog sindikata je da okupi zaposlene kojima je Vlada poslodavac.

"Skupština je protekla urbano i civilizovano, čak smo imali vremena da razgovaramo i o imenu sindikata", kazao je Vujanović.

Članovi novog sindikata biće zaposeni u Vladi i svim institucijama čiji je ona osnivač, Radio-televiziji Crne Gore (RTCG), dio onih koji rade u Vojsci ili zdravstvu, kao i iz pravosuđa.

Bonus video: