OSP: Neprihvatljiva odluka Ministarstva rada o Zarubici

„Pravni haos, koji je nastao nakon te odluke, nanosi veliku štetu kako za članove sindikata, tako i za zaposlene u toj instituciji sa dugogodišnjom tradicijom borbe za zaštitu radničkih interesa“, navodi se u saopštenju Izvršnog odbora
2 komentar(a)
Duško Zarubica, Foto: Boris Pejović
Duško Zarubica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.06.2015. 11:28h

Odluka Ministarstva rada i socijalnog staranja da upiše Duška Zarubicu za generalnog sekretara Saveza sindikata (SSCG) je neprihvatljiva, ocijenili su članovi Izvršnog odbora Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorice.

„Pravni haos, koji je nastao nakon te odluke, nanosi veliku štetu kako za članove sindikata, tako i za zaposlene u toj instituciji sa dugogodišnjom tradicijom borbe za zaštitu radničkih interesa“, navodi se u saopštenju Izvršnog odbora, koji je na sjednici u utorak razmatrao aktuelnu situacija u SSCG.

Članovi Izvršnog odbora su saopštili da su zabrinuti zbog aktuelnih dešavanja u toj radničkoj asocijaciji i neshvatljiva im je činjenica da Ministarstvo nije uzelo u obzir pravnu valjanost zakonom propisane dokumentacije legitimnog predstavnika SSCG, Marka Nikčevića, izabranog na Kongresu u novembru 2013. godine.

Ministarstvo, kako su kazali, nije uzelo u obzir ni odluku Skupštine SSCG, najvećeg organa te radničke asocijacije sa punim legitimitetom između dva kongresa, kojom je izražena jednoglasna volja delegata da Nikčević i dalje obavlja funkciju generalnog sekretara.

Članovi Izvršnog odbora Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorice, koje čine predstavnici velikog broja sindikalnih organizacija sa teritorije Glavnog grada, podržavaju Nikčevića kao jedinog legitimnog predstavniku SSCG i reformama koje je sproveo od preuzimanja dužnosti.

„Nastojanja Nikčevića da reformiše crnogorski sindikalni pokret i poveća njegovu efikasnost prepoznatljiva su na međunarodnoj sindikalnoj sceni. O tome svjedoči i prijem SSCG u Evropsku konfederaciju sindikata (EKS)", navodi se u saopštenju.

Iz Izvršnog odbora su dodali da je podrška reformskim snagama sa Nikčevićem na čelu potvrđena i objavljivanjem Deklaracije EKS, kojom se Ministarstvo rada poziva da revidira odluku o registraciji nelegalnog vođstva, koje predvodi Zarubica.

Članovi tog tijela su, na predlog Sindikalne organizacije Kliničkog centra, donijeli odluku o upućivanju apela Ministarstvu rada o ponovnoj provjeri valjanosti dokumentacije na osnovu koje je Zarubica upisan u registar Ministarstva.

„To se, prije svega, odnosi na status predstavnika pojedinih granskih sindikata, konstituenata SSCG, za koje se pouzdano zna da su penzioneri koji u skladu sa Statutom ne mogu zastupati interese zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Sindikat Kliničkog centra podržali su Nikčevića na redovnom Kongresu, u novembru 2013. godine, pa će to raditi i ubuduće. Njima nije poznato ko je od predstavnika zdravstva bio prisutan i kako su birani delegati za takozvani Kongres, kada je izabran Zarubica.

U Sindikatu Kliničkog centra smatraju da Zarubica nije mogao biti izabran s obzirom na činjenicu da je dva mjeseca prije održavanja Kongresa isključen iz SSCG i da su mu prestala sva prava i obaveze.

„O tome svjedoči činjenica da je nadležni sud odbio njegovu žalbu koju je podnio povodom isključenja iz SSCG“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Sindikalne organizacije Kliničkog centra, koju predvodi Nebojša Brnović, na sjednici su saopštili i da je materijalni i socijalni položaj zaposlenih u zdravstvu na nezadovoljavajućem nivou.

Članovi Izvršnog odbora su poručili da su optimisti u pogledu rješavanja nastale situacije u SSCG, kako bi se u vremenu velikog broja nesigurnih radnih mjesta moglo pristupiti razmatranju gorućih pitanja koja se tiču statusa zaposlenih.

Oni se, kako su dodali, nadaju i da će nadležne državne institucije u skladu sa zakonskim propisima, spriječiti pravno nasilje i pokušaj urušavanja SSCG.

Bonus video: