Oštrija kontrola građevinskih firmi

IZ PU je rečeno da je njihova analiza pokazala da dio poreskih obveznika iz vodeće djelatnosti uredno prijavljuje i izmiruje poreske obaveze, ali i da postoje obveznici koji posluju u sivoj zoni
3399 pregleda 3 komentar(a)
Sankcije za nelojalnu konkurenciju: Ilustracija, Foto: Saša Matić/Vlada Cg
Sankcije za nelojalnu konkurenciju: Ilustracija, Foto: Saša Matić/Vlada Cg

Poreska uprava (PU) najavila je da će pokrenuti program koji treba da obezbijedi da građevinska industrija bolje poštuje poreske zakona. Na taj korak su se odlučili jer je građevinarstvo jedna od vodećih privrednih grana u državi i da posjeduje značajan potencijal za ekonosmki i fiskalni rast, ali i da nosi značajne rizike kada je u pitanju poštovanje poreskih propisa.

IZ PU je rečeno da je njihova analiza pokazala da dio poreskih obveznika iz vodeće djelatnosti uredno prijavljuje i izmiruje poreske obaveze, ali i da postoje obveznici koji posluju u sivoj zoni.

“Siva zona uključuje prijavljivanja radne snage, posjedovanje radnih i građevinskih dozvola, obrta gotovine, nabavke materijala i procjene vrijednosti zemljišta, zbog čega država gubi značajan dio poreskih prihoda”, istakli su iz PU.

Kako je objašnjeno, program koji će pokrenuti obuhvataće niz aktivnosti, od informisanja i edukacije poreskih obveznika do kontrole i preduzimanja mjera prinudne naplate kod obveznika sa najvećim stepenom utvrđenog rizika. Uz to, posebna pažnja biće usmjerena na kontrola regularnosti poslovanja koja se odnosi na registracije djelatnosti, prijave zaposlenih i isplate zarada, korišćenja prava na povraćaj PDV kredita i raspolaganja novcem.

“Očekuje se da će primjena programa doprinijeti povećanju broja obveznika registrovanih u građevinskoj industriji, povećanju stepena dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, uspostavljanju kvalitetnijeg poslovnog ambijenta i sankcionisanju nelojalne konkurencije na tržištu u oblasti građevinarstva”, kazali su u PU.

Bonus video: