Otkazi za 11 radnika Novog duvanskog, fabrika slabo poslovala

Kako je remont postojećih mašina društva trajao duže nego što je bilo predviđeno, zbog čega je i došlo do kašnjenja, Boljević je naveo da je kompanija počela sa obradom duvana i proizvodnjom cigareta u junu, dok je prvi izvoz bio u julu ove godine
53 pregleda 25 komentar(a)
Isat Boljević, Duvanski, Foto: Zoran Đurić
Isat Boljević, Duvanski, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.12.2016. 19:55h

U Novom duvanskom kombinatu stale su mašine, nema proizvodnje cigareta, a menadžment kompanije, kojom gazduje BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), spremio je otkaze za 11 radnika za čiji radnim angažmanom ne postoji više potreba.

To je “Vijestima” potvrđeno juče iz izvora bliskih radnicima i menadžmentu ovog preduzeća. Juče je tim povodom održan zbor radnika fabrike cigareta, a za jutros u devet sati zakazan je novi zbor na koji su radnici pozvali i novinare.

Na jučerašnjem sastanku predsjednik borda direktora Novog duvanskog Isat Boljević, prema nezvaničnim informacijama, otvoreno je saopštio prekobrojnim radnicima da im danas neće biti produženi ugovori o radu na određeno vrijeme koji su se, do sada, mjesečno obnavljani.

„Postoji problem sa mašinama za proizvodnju i preradu duvana, koji datira još odranije i koji se ne može riješiti, uprkos dosadašnjim uloženim naporima, koji nisu pozitivno rezultirali. Investitor BMJ Industries FZ-LLC je do sada, a shodno Ugovoru o dokapitalizaciji i upravljanju, uložio iznos od 3.027.888,20 eura, od kog iznosa je čak i 541.109 uloženo u remont postojećih mašina i kupovinu rezervnih djelova”, rekao je “Vijestima” Boljević.

Kako je remont postojećih mašina društva trajao duže nego što je bilo predviđeno, zbog čega je i došlo do kašnjenja, Boljević je naveo da je kompanija počela sa obradom duvana i proizvodnjom cigareta u junu, dok je prvi izvoz bio u julu ove godine.

“Do danas, obrađeno je ukupno 545 tona duvana. Navedeni kvar mašina uzrokuje slabiji kvalitet cigareta, što u značajnoj mjeri može uticati na prolaz cigareta na tržištu na koje ih investitor distribuira, posebno imajući u vidu činjenicu da su cigarete BMJ Industries FZ-LLC iz UAE visokog kvaliteta. Pored toga, kvar mašina uzrokuje i nastanak problema vezano za radni angažman zaposlenih, budući da investitor ne može da isplati sve radnike. Imajući u vidu postojeće rezultate, koji su sve sem pozitivni, posebno uzevši u obzir činjenicu da Novi duvanski ne prihoduje, primorani smo da sa dijelom radnika ne produžimo ugovor”, saopšio je Boljević.

BMJ Industries iz UAE jedini se javio na šestom tenderu za Novi duvanski i to za dokapitalizaciju, bez kupovine akcija. Arapi su ponudom nudili da realizuju investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura.

Novi duvanski je osnovan odlukom Vlade 2011, a u njemu država kontroliše nešto manje od 70 odsto akcija, dok nešto više od 30 odsto posjeduje Glavni grad. Arapi bi tek kroz izgradnju nove fabrike na Tuškom putu i proces dokapitalizacije trebalo da steknu većinsko vlasništvo u ovoj kompaniji.

Fabrika na novoj lokaciji počinje da radi od 15 . februara

Boljević navodi da će od od 15 . februara 2017. raditi na novoj lokaciji i da će nakon toga postepeno primati radnike prema ugovornoj obavezi da preuzmu 55 radnika DKP-au stečaju.

“Što se tiče ostalih 11 radnika koji neće biti radno angažovani u novoj fabrici, imamo u planu da im blagovremeno uputimo obavještenje, kako bi se na vrijeme mogli obratiti državi za isplatu pripadajućih otpremnina”, naveo je Boljević.

On je istakao da se, u konkretnom slučaju, pozivaju “na višu silu, budući da se radi o događajima koji su nezavisni od volje i radnji ugovornih strana, a koji onemogućavaju redovan proces funkcionisanja fabrike”.

Bonus video: