Otkupljeno 40 tona duvana, isplaćuju prvi dio novca

“Zadovoljni smo saradnjom i odnosom uprave Novog duvanskog kombinata. Nekada smo, za vrijeme starog Duvanskog kombinata, čekali i po godinu da dobijemo svoj novac a sada ćemo sve dobiti u roku od mjesec nakon završetka otkupa”
425 pregleda 0 komentar(a)
Druga polovina iznosa nakon praznika: Novi duvanski kombinat, Foto: Zoran Đurić
Druga polovina iznosa nakon praznika: Novi duvanski kombinat, Foto: Zoran Đurić

Novi duvanski kombinat (NDK) završio je otkup ovogodišnjeg roda duvana, koji je trajao od 4. do 24. decembra i počeo je isplatu novca proizvođačima u visini od 50 odsto otkupljenog duvana. Prema riječima predsjednika Udruženja proizvođača duvana Hamdije Ljujkovića, od direktorice NDK Savke Darmanović dobili su obećanje da će svi dobiti novac do Nove godine kao i da će druga polovina iznosa biti isplaćena nakon novogodišnjih praznika.

“Zadovoljni smo saradnjom i odnosom uprave Novog duvanskog kombinata. Nekada smo, za vrijeme starog Duvanskog kombinata, čekali i po godinu da dobijemo svoj novac a sada ćemo sve dobiti u roku od mjesec nakon završetka otkupa”, kazao je Ljujković.

On je naveo da je uprava novog duvanskog dva puta zaredom povećala otkupnu cijenu i da se sa takvim odnosom stvaraju uslovi za povećanje proizvodnje duvana.

“Sada je otkupljeno 40 tona duvana i skoro sve je bila prva klasa, čija je otkupna cijena bila dva eura. Kvalitetnom otkupnom cijenom i brzom isplatom novca privući će se još više porodica da se bavi ovom proizvodnjom. Nekada se otkupljivalo 500 do hiljadu tona duvana godišnje, vjerujem da se možemo vratiti na te količine. Postoji interesovanje kod uprave Novog duvanskog kombinata da otkupi cijelu proizvodnju i naredne godine, tako da očekujemo dobru saradnju uz obostranu korist”, kazao je Ljujković.

On je naveo da su nekada u udruženju imali oko dvije hiljade proizvođača duvana, a da sada ima oko 60 porodica koje se bave ovom proizvodnjom.

“Jedan od razloga što se broj domaćih proizvođača smanjio je što stari Duvanski nije na vrijeme plaćao otkup. Naš cilj je da omasovimo proizvodnju i da povećamo broj domaćih proizvođača. Javljaju se bivši proizvođači koji su zainteresovani da ponovo pokrenu proizvodnju. Očekujem da proizvodnja naredne godine bude veća jer obradivog zemljišta ima sasvim dovoljno”, naveo je Ljujković.

Bonus video: