OTP sumnja u iskrene namjere

Prema informacijama „Vijesti“ u OTP-u su nezadovoljni nastupima privremenog stečajnog upravnika i smatraju da se na posljednja dva ročišta više ponašao „kao advokat“ Brkovića
51 pregleda 0 komentar(a)
Vektra sjedište, Foto: Zoran Đurić
Vektra sjedište, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.04.2012. 07:37h

U iščekivanju presude Privrednog suda u vezi s uvođenjem stečaja u Vektri investments, kompaniji biznismena Dragana Brkovića, zbog nevraćenog duga u iznosu od oko 1,46 miliona eura, puno prašine se podiglo i oko izvještaja o preduzetim aktivnostima koji je sudu podnio privremeni stečajni upravnik Dejan Keković.

Sudija Dragan Vučević najavio je da će presudu u ovom predmetu donijeti u zakonskom roku od tri dana, tj. do kraja ove sedmice, a da će ona poštom biti dostavljena strankama nakon vaskršnjih praznika.

CKB više od godinu ne može da naplatiti svoje potraživanje od Vektre investments zbog čega mjesecima traži od suda uvođenje stečaja.

Predlog za pokretanje stečajnog postupka podnijet je Privrednom sudu još 28. novembra, a sud je 20. januara donio rješenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka za utvrđivanje stečajnih razloga. Istog dana je i sud imenovao Kekovića za privremenog stečajnog upravnika.

Prema informacijama "Vijesti" u OTP-u su nezadovoljni dosadašnjim nastupima privremenog stečajnog upravnika i smatraju da se na posljednja dva ročišta u Privrednom sudu više ponašao "kao advokat" Dragana Brkovića, nego kao lice koje je angažovao sud.

Prema izvještaju koji je Keković dostavio sudu, Centralna banka je 19. marta 2012. dostavila pregled računa Vektre investments DOO koji su tog dana bili blokirani za iznos od 1,49 miliona eura.

Po dobijanju tog izvještaja, Keković je zakazao sastanak sa predstavnicima Vektre 24. marta na kojem su bili izvršni direktor te firme Boris Brković i njegov otac Dragan Brković.

Iz OTP-a se pitaju čime se Keković bavio do 19. marta, ili je moguće čekao informaciju iz Vektre kada će biti „nagovoreni“ ostali dužnici da povuku blokade?

Prema informacijama "Vijesti" u OTP se pitaju da li je Keković uopšte utvrdio koliko je dugo bio blokiran račun dužnika prije podnošenja njihovog predloga jer u izvještaju nema pomena o tome.

Zatim, koliko je vremena prošlo od posljednjeg plaćanja sa njihovog računa. Ostala je dilema koliko dana Vektra investments nije bila u stanju da izmiruje svoje obaveze, dok istovremeno u izvještaju privremeni upravnik na neki način prepričava šta će Vektra investments da uradi i dokaže pred sudom.

Iz izvještaja privremenog stečajnog upravnika se ne vidi da li je dolazio i kontaktirao stečajnog povjerioca ili samo stečajnog dužnika, zbog čega se u OTP-u pitaju da li je on angažovan od strane Vektre ili suda?

Iz OTP-a se pitaju, takođe, čime se Keković bavio do 19. marta, ili je moguće čekao informaciju iz Vektre kada će biti „nagovoreni“ ostali dužnici da povuku blokade?

Keković je izjavio na sudu da je račun Vektre investments deblokiran, ali u izvještaju nije navedeno kad i kome su plaćene obaveze. Predstavnici predlagača smatraju da privremeni upravnik nije ni ispitivao da li je dužnik bio u stanju da izmiruje obaveze u periodu od 30, odnosno 45 dana, kao da li je u tom smislu provjeravao postoje li razlozi za uvođenje stečaja koji su navedeni u predlogu.

Bonus video: