Otvara se Sveti Stefan: Fešta u nedjelju, plate kasne

Grad hotel Sveti Stefan trebalo bi već 25. aprila da primi prve goste. Tokom zime, kako je “Vijestima” saopšteno potpuno je rekonstruisan sporni blok 25
59 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2013. 14:36h

Kašnjenje u isplatama zarada, limitiranje iznosa plate, umanjenje regresa, te nepoštovanje ostalih obaveza iz kolektivnog ugovora, bile su kap koja je prelila čašu, zbog čega je 58 radnika, koji su zaposleni kod zakupca Svetog Stefana, zatražilo pomoć od Ministarstva održivog razvoja i turizma i ranijeg poslodavca Hotelske grupe Budvanska rivijera. Zakupac grada hotela kompanija „Adritic propertisu“, kojom sada upravlja Restis grupa, radnike je preuzela ugovorom o zakupu sa Budvanskom rivijerom.

I dok je sve spremno za 21. april kada će, nakon punih šest godina od kada je izdat u zakup, Sveti Stefan biti svečano otvoren u punom kapacitetu jer je rekonstruisan i blok 25, tenzije među zaposlenima po svoj prilici ne jenjavaju.

Predstavnici grčke Restis grupe, koji vode projekat rekonstrukcije hotelskog kompleks, kako je “Vijestima” potvrđeno, trebalo bi u naredna dva dana da razgovaraju sa predstavnicima radnika kako bi pokušali da nađu rješenje za nagomilane probleme.

„Kao primjer navodimo kašnjenje i po nekoliko mjeseci u isplati zarada, isplate zarada su limitirane na određeni iznos, umanjenje regresa, postupanje mimo odredbi kolektivnog ugovora i donošenje sistematizacije suprotno Zakonu“, navodi se u pismu radnika Ministarstvu u koje su “Vijesti” imale uvid.

Sindikalci navode da su do sada bili prinuđeni da svoja prava ostvaruju kod nadležnog suda ali su na pravosnažnost sudskih odluka, koje su riješene u njihovu korist, čekali više godina.

“Međutim, i pored više sudskih odluka i inspekcijske kontrole poslodavac je nastavio da postupa suprotno zakonu o radu, Kolektivnom ugovoru i ugovoru o zakupu kojim su defnisane obaveze prema zaposlenima. Poslodavac nije ispunio obavezu koja se odnosi na isplatu drugih primanja, prije svega isplata novčane pomoći učenicima i studentima djeci zaposlenih, isplata pomoći zaposlenom prilikom bolesti ili smrti člana uže porodice, a neosnovano je umanjio troškove prevoza“, navode radnici i upozoravaju da će, ukoliko im se ne pomogne, „preduzeti sve mjere predviđene zakonom u cilju zaštite svojih prava, ne želeći na bilo koji način da utičemo na otvaranje objekata“.

Grad hotel Sveti Stefan trebalo bi već 25. aprila da primi prve goste. Tokom zime, kako je “Vijestima” saopšteno potpuno je rekonstruisan sporni blok 25, gdje su radovi proteklih godina bili zaustavljeni zbog problema sa mještanima oko rekonstrukcije crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Odlukom Skupštine akcionara Buvanske rivijera, u kojoj je Vlada većinski vlasnik, počekom godine Grcima je smanjena zakupnina za 30 odsto te produžen zakup za 12 godina.

Aneksom br. 1 Ugovora o zakupu koji se odnosi na kompleks Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, period zakupa se produžava za 12 godina, odnosno 42 godine, a kirija smanjuje za trećinu, na 1.120.000 eura od januara 2013. godine. Period rada hotela se utvrđuje na najmanje osam kalendarskih mjeseci godišnje.

Nakon otvaranja Sveti Stefan bi mogao dobiti nove “gazde”, jer grčka Restis grupa, investitor koji je vodio projekat rekonstrukcije popularnog “Sveca”, kako je “Vijestima” ranije potvrđeno, spreman je da proda svoj udio u kompaniji „Adritic propertis“. Singapurski Aman bi ostao brend, pod kojim bi hotel radio.

Restis grupa je u vlasništvu grčkog milionera Viktora Restisa.

Galerija

Bonus video: