Otvorena Lovćen banka, prva filijala biće otvorena na Cetinju

"Čast nam je da učestvujemo u tome. Imamo puno povjerenje da će ovo biti uspješna priča"
215 pregleda 4 komentar(a)
Lovćen banka, Foto: Savo Prelević
Lovćen banka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.08.2014. 19:40h

Crnogorski bankarski sektor od večeras je bogatiji za još jednu banku koja će nositi ime jednog od simobola države, planine Lovćen.

Lovćen, 12 banka u sistemu, biće orijentisana ka pružanju kredite podrške malim i srednjim preduzećima iz sektora turizma, energetike, agrobiznisa...

Član odbora diretkora banke i vlasnik građevinske firme Zetagradnja Blagota Radović istakao je na svečanom otvaranju da će banka podržati i građevinski sektor kroz posebni proizvod socijalnog stanovanja uz podršku evropskih fondova.

“Intenzivno ću raditi na poboljšanju uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća kako bi se poboljšao ukupan ekonomski ambijent za razvoj crnogorske privrede u cjelini. Projekat je dobar, ima mjesta na tržištu, imamo strategiju i dovoljno iskustva”, istakao je je Radović.

On je dodao da je “kao Crnogorac posebno ponosan zbog imena banke koja nosi ime crnogorske planine” pa će zbog toga prva filijala biti otvrena u prijestonici Cetinju.

Osim crnogorskih građana, jedan od akcionara banke je njemački državni investicioni fond DEG koji je dio njemačke državne razvojne banke (KFW). Predstavnik DEG Piter Tim kazao je da je ekonomska kriza smanjila interes za potencijalna ulaganja u Crnu Goru, ali da nasuprot tome stoji vizija za ulaganje u tu državu.

“Intenzivno ću raditi na poboljšanju uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća kako bi se poboljšao ukupan ekonomski ambijent za razvoj crnogorske privrede u cjelini"

Prvi sekretar ambasade Njemačke u Crnoj Gori Ursula Romenskihen Hilbert rekla je da je DEG jedna od najvećih finasijskih institucija i da potencijal vide u turizmu, energetici, finasijskom sektoru i obnovljivim izvorima energije, dok je bivši predsjednik Dojče Bundestbanke Ernst Velteke rekao da sadašnje vrijeme otpočinjanja rada banke zahtijeva hrabrost i da "vjeruje da će svi prisutni na svečanosti otvaranja otvoriti račune u banci".

Glavni izvršni direktor banke Aleksandra Popović naglasila je da je "put do otvaranja banke imao više stepenica nego što ih ima do Lovćena" i da posebnu zahvalnost duguje DEG koji je vjerovao u projekat.

"Ovo je naša druga crnogorska zajednička banka za dobro Crne Gore, njene privrede, preduzeća i građana. Ovo je banka ovog vremena i ovog naroda", poručila je Popović.

Svečanom otvaranju prisustvolali su viceguverneri Centralne banke Nikola Fabris i Velibor Milošević, direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković, predsjednik Udruženja banaka Mirko Radonjić, predstavnik Svjetske banke Danijela Vukajlović Grba, glavni izvršni direktori i Komercijalne banke i Atlas banke Goran Knežević i Mihailo Banjević, izvršni dirketor NLB Montenegro banke Dino Redžepagić, bivši ministar evropskih integracija Gordana Đurović, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, poslanik Pozitivne Mladen Bojanić, kapiten crnogorske vaterpolo reprezentacije Nikola Janović...

Bonus video: