Otvorena Luštica Bay

Luštica Development na tivatskom dijelu poluostrva Luštica razvija projekat Luštica Bay koji podrazumijeva izgradnju sedam hotela, dvije marine, šampionskog golf terena sa 18 rupa, oko 2.000 stanova, vila i porodičnih kuća, te sve neophodne sadržaje za život grada
1203 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2018. 20:06h

Novi grad na Jadranu Luštica Bay otvoren je kao potpuno operativna i funkcionalna destinacija.

Hotel "Čedi" otvorili su predsjednik Borda direktora i vlasnik kompanije Orascom Development Holding, Samih Saviris, premijer Duško Marković i Johan Berlandt, predsjednik Borda direktora belgijske Besix grupe.

Novu nautičku luku Marinu Luštica Bay, presijecanjem vrpce, otvorili su Kalid Bišara, CEO Orascom development Holding, Milutin Simović, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, i Siniša Kusovac, predsjednik Opštine Tivat.

Marković je čestitao kompanijama Orascom Development Holding i Luštica Development na završetku radova na izgradnji prvog od sedam planiranih hotela na projektu Luštica Bay.

Kako je saopšteno, otvaranjem hotela otvoreno je i 171 novo radno mjesto.

Prema riječima Markovića, u dosadašnjoj realizaciji cjelokupnog projekta Luštica Bay ostvareni su izuzetni rezultati.

"Kruna dosadašnjeg rada je večerašnja proslava otvaranja hotela The Chedi zajedno sa dijelom ove impozantne marine koja će dodatno pozicionirati našu zemlju na mapi elitnog nautičkog turizma na Mediteranu", dodao je Marković.

Saviris, koji je govor održao na našem jeziku, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvog hotela i marine u Luštica Bay i najavio da će Orascom nastaviti da ulaže značajne napore i dinamično razvija novi turistički grad na Crnogorskom primorju.

Na dijelu poluostrva Luštica koji je obuhvaćen projektom nije bilo komunalne, saobraćajne niti druge infrastrukture, što Lušticu Bay čini jedinom greenfield investicijom u Crnoj Gori. Marković je ponovio da za Vladu nema važnijeg posla od brze izgradnje sveukupne infrastrukture kako bi unaprijedili turističku ponudu Crne Gore i cijelu ekonomiju, te da je valorizacija aerodroma prioritet svih prioriteta.

JWPlayer video mesto

Vrijednost projekta procijenjena je na 1,1 milijardu eura.

"Zato je prioritet Vlade i nadležnih resora da i dalje radimo na jačanju konkurentnosti Crne Gore kao investicione destinacije, ostvarujemo komunikaciju sa investitorima koji imaju finansijskog kapaciteta i međunarodni kredibilitet da u partnerskom odnosu stvaramo novu vrijednost u Crnoj Gori i nove prilike za naše građane", zaključio je Marković.

Izvršni direktor Luštica Development nacionalne projektne kompanije odgovorne za razvoj Luštice Bay, Daren Gibson rekao je da je ta kompanija već spremna za nove izazove i dostignuća.

"Bez obzira da li se radi o nekom od sljedećih šest planiranih hotela, našem golf terenu sa 18 rupa, bolnici, školi, prvoj fazi Centrala - komercijalnog i administrativnog centra grada koji se rađa, budite sigurni da, dok se mi večeras ovdje družimo, nova poglavlja priče o Luštici Bej, već se pišu", rekao je Gibson.

Luštica Development na tivatskom dijelu poluostrva Luštica razvija projekat Luštica Bay koji podrazumijeva izgradnju sedam hotela, dvije marine, šampionskog golf terena sa 18 rupa, oko 2.000 stanova, vila i porodičnih kuća, te sve neophodne sadržaje za život grada.

"Vođeni vizijom našeg predsjednika Samiha Savirisa, bez kojeg ovaj projekat doslovno ne bi postojao, kao i vizijom i podrškom predsjednika Mila Đukanovića, bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića i bivšeg gradonačelnika opštine Tivat Dragana Kankaraša, koncept zaliva Luštica, kako ga razumijemo danas je rođen; koncept koji je toliko upečatljiv u perspektivi, da ga je podržala i značajna većina u Skupštini Crne Gore", podsjetio je Gibson.

On se zahvalio brojnim državnim i lokalnim ustanovama, ministarstvima, javnim preduzećima, kompanijama, domaćim i inostranim partnerima, menadžmentima Orascoma, Besixa i GHM, stanovnicima Luštice ali i zaposlenima.

Od 20 časova do dva sata iza ponoći za oko 1.600 zvanica pripremljen je muzičko-scenski spektakl, vatromet, svjetlosni šou, performansi sa vatrom, ogledalima, plesačicama, vilama mora i planina, uz učešće brojnih izvođača iz zemlje i svijeta: mažoretki, pripadnika Bokeške mornarice,

Otvaranje je uveličao i muzička legenda i jedan od najznačajnijih producenata svih vremena, Nile Rodgers u pratnji svoje grupe Chic.

Na početku otvaranja publika je uživala u Elektro operi, jedinstvenoj izvedbi operskog festivala Operosa.

Galerija

Bonus video: