Otvorena prva fabrika stočne hrane u Crnoj Gori

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su kazali da će, objedinjavanjem proizvodnje stočne hrane, konzumnih jaja u Martinićima, proizvodnje brašna u Nikšićkom mlinu i prometa brašna i žitarica u Spuškom mlinu, značajno biti smanjen uvoz tih proizvoda, povećana domaća proizvodnja i izoz, i otvorena nova radna mjesta
604 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2016. 15:42h

Fabrika stočne hrane, koja je danas otvorena u Spužu, proizvodiće visokokvalitetne i cjenovno povoljne krmne smješe za potrebe crnogorskog tržišta i izvoz, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“U fabrici, jednoj od najsavremenijih te vrste u regionu, zaposlenje je našlo 20 radnika. Interes da investiraju u ovaj projekat od značaja za crnogorsku poljoprivredu našli su firme Nikšićki mlin i Agromont”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će, objedinjavanjem proizvodnje stočne hrane, konzumnih jaja u Martinićima, proizvodnje brašna u Nikšićkom mlinu i prometa brašna i žitarica u Spuškom mlinu, značajno biti smanjen uvoz tih proizvoda, povećana domaća proizvodnja i izoz, i otvorena nova radna mjesta.

Fabriku je svečano otvorio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, koji je kazao da ima tri poruke, od kojih je prva da Crna Gora od danas više nije jedina zemlja u regionu koja nema fabriku stočne hrane.

“Drugo, sve što smo radili i što ćemo nastaviti radimo, radićemo što je moguće tiše, da ne bi uznemiravali naše neprijatelje. Podsjetiću na riječi Wudrou Wilsona koji je kazao da ako hoćete da promijenite stvari morate biti svjesni da ćete imati mnogo neprijatelja”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, nije samo bitka sa neprijateljima izazov.

“Za nas je još veći izazov obilježavanje deset godina nezavisnosti Crne Gore. Zato svi projekti koji su svečano otvoreni tokom posljednjih mjesec dana imaju smisao u obilježavanju ovog jubileja. To je poruka koju šaljemo - da smo sposobni za izazove i da mnogo toga možemo”, naveo je Ivanović.

Treća poruka je, kako je kazao, da je sve što se postiže - rezultata zajedničkog rada.

“Podjele i odvajanja ne vode ničemu. Zato, okanimo se podjela, radimo zajedno, stvarajmo u interesu budućeg razvoja Crne Gore i naše djece. I naredne jubileje povodom nezavisnosti treba slaviti sa ponosom, a ne sa žaljenjem da smo zbog podjela izgubili vrijeme“ poručio je Ivanović.

Izvršni direktor Nikšićkog mlina Mitar Jokić podsjetio je da je za godinu adaptirana i opremljena fabrika koja je bila u veoma zapuštenom stanju, i da je napravljen jednA od najsavremenijih fabrika stočne hrane u regionu.

“Uožili smo preko dva miliona eura i zaposlili 20 radnika. Već smo prisutni sa našim proizvodima ne samo na domažem na tržištu već i na tržištu Albanije. Imamo 40 artikala i raduju nas pozitivni komentari naših kupaca. Kapacitet proizvodnje je deset tona na sat. Sa takvim kapacitetima imamo mogućnost da pokrijemo sve potrebe Crne Gore“, pojasnio je Jokić.

Njegov partner, vlasnik kompanije Agromont, Božidar Jokić, objasnio je da su u pokretanju proizvodnje stočne hrane našli interes kako bi uvezali kapacitete sa farmom koka nosilja u Martinićima i centrom za promet žitarica u Spuškom mlinu.

Prema riječima Jokića, cilj je da se poveća kvalitet stočne hrane, a što se tiče cijena, biće za deset do 15 odsto niže.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović kazao je da je otvaranje fabrike jedan od ljepših poklona uoči 21. maja.

"Nešto što smo započeli prije godinu i po dana, doveli smo do kraja. Imali smo ozbiljnog investitora koji je vidimo danas ispunio sve što je obećao. Imamo savremenu proizvodnju, zapošljeno je 20 ljudi“, kazao je Đuranović.

On se posebno zahvalio posebno ministru Ivanoviću na zalaganju i istrajnosti da pokrene sve proizvodne kapacitete na području opštine Danilovgrad.

Đuranović je kazao da je zahvaljujući podršci ministra i razumijevanju Opštine za stvaranje povodljnog biznis ambijenta sada teško nabrojati sve projekte realizovane i započete na području opštine.

Galerija

Bonus video: