Pad cijena stanova u Podgorici, a raste na jugu i sjeveru

Računajući stanove solidarnosti pad iznosi 12 odsto, ali su cijene manje i u komercijalnoj prodaji
6251 pregleda 1 komentar(a)
Cijena stana solidarnosti u Podgorici 674 eura po kvadratu, a u komercijalnoj prodaji 1.076 eura, Foto: Luka Zeković
Cijena stana solidarnosti u Podgorici 674 eura po kvadratu, a u komercijalnoj prodaji 1.076 eura, Foto: Luka Zeković

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine (janur-mart) iznosila je 1.024 eura i manja je za 11,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je 6,7 odsto manja u odnosu na cijenu iz posljednjeg kvartala prošle godine (oktobar - decembar), saopšteno je iz Zavoda za statistiku Monstat.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u istom periodu iznosila je 960 eura i niža je za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je prosječni kvadrat vrijedio 1.143 eura.

“Razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, naveli su iz Monstata razloge za ovoliki pad cijene stanova u novogradnji.

U ovom periodu stanovi solidarnosti prodavani su samo u Podgorici i to po cijeni od 674 eura po kvadratu, koliko iznose i troškovi samo njihove gradnje jer su sindikalni fondovi placeve dobili besplatno od opštine.

Međutim, i bez ovog uticaja pala je prosječna cijena stanova u Crnoj Gori i u Podgorici. Prosječna cijena kvadrata stana u Podgorici, kojeg su prodavala građevinske firme, iznosila je sada 1.076 eura, dok je u istom periodu lani ona iznosila 1.155. Na nivou Crne Gore kvadrat stana ne računajući stanove solidarnosti sada je bio 1.129 a lani 1.162 eura.

U južnoj regiji, koji čine primorske opštine, nije bilo prodaje stanova solidarnosti pa je prosječna cijena kvadrata ujedno i prava komercijalna cijena - 1.433 eura. Ona je za 77 eura veća nego što je na primorju cijena kvadrata novogradnje bila prošle godine, kada takođe nije bilo prodaja stanova solidarnosti.

U centralnoj regiji bez Podgorice, koju čine Cetinje, Danilovgrad i Nikšić, prosječna cijena kvadrata stana, bez stanova solidarnosti, iznosila je 590 eura i značajno je manja u odnosu na isti period lani kada je iznosila 752 eura.

U sjevernoj regiji cijena kvadrata u kemercijalnoj prodaji iznosila je sada 795 eura i za 49 eura je veća nego lani.

Bonus video: