Pakistanac na čelu Novog duvanskog

Prema ranijim najavama direktor je trebalo da bude dugogodišnji direktor Duvanskog kombinata Slavoljub Vukašinović
209 pregleda 11 komentar(a)
Slavoljub Vukašinović, Foto: Boris Pejović
Slavoljub Vukašinović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2016. 19:10h

Članovi uprave Novog duvanskog kombinata odlučili su da izvršni direktor kompanije bude Pakistanac Muhamed Arif, iako je to mjesto bilo obećano dugogodišnjem direktoru Duvanskog kombinata Slavoljubu Vukašinoviću.

"Vijestima" je iz nekoliko izvora saopšteno da će Arif biti i glavni menadžer za proizvodnju cigareta, a prvi brend koji će se praviti u Novom duvanskom biće cigareta "mac" čiji je vlasnik investitor BMJ Industries iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE).

Vukašinoviću je, prema izvoru "Vijesti", uprkos ranijim obećanjima sada dodijeljeno pomoćničko mjesto i baviće se savjetovanjem o ekonomskim pitanjima u kompaniji.

Prethodna odluka borda direktora Novog duvanskog da Vukašinović bude imenovan za izvršnog direktora nije ni sprovedena. Dva mjeseca nakon što su Arapi preuzeli upravljanje kompanijom u Centralnom registru kompanija i dalje je izvršni direktor Dejana Šuškavčević, koja je ranije obavljala tu dužnost.

Prema nezvaničnim informacijama, Šuškavčević je trenutno na bolovanju, a do formalne registracije novog izvršnog direktora ovlašćenje da potpisuje svu poslovnu dokumentaciju ima Isat Boljević, predsjednik borda direktora Novog duvanskog kombinata i predstavnik ovog arapskog investitora u Crnoj Gori.

U bordu Novog duvankog kombinata su još Ahmad Ibrahim Hamdan Bkairat (predstavnik investitora) i Branimir Vujačić, kao predstavnik države koja je većinski vlasnik do završetka investicije.

Kompanija BMJ Industries iz UAE jedina se javila na šestom tenderu za Novi duvanski i to za dokapitalizaciju, bez kupovine akcija. Arapi ponudom nude da realizuje investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura.

Novi Duvanski je osnovan odlukom Vlade 2011. godine, a u njemu država kontroliše nešto manje od 70 odsto akcija, dok nešto više od 30 odsto posjeduje Glavni grad. Arapi tek kroz izgradnju nove fabrike na Tuškom putu i proces dokapitalizacije treba da steknu većinsko vlasništvo u ovoj kompaniji.

Bonus video: