Pakuju cigare za "značajnu kompaniju" koje nema na internetu

Nemoguće pronaći firmu FZE Liberty koja pripada duvanskoj industriji, a postoji kompanija iz Emirata koja u imenu ima “FZE Liberty” ali se bavi građevinskim poslovima
66 pregleda 9 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Savo Prelević
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2012. 20:18h

Kompanija FZE Liberty iz Ujedinjenih Arapskih Emirata naručilac je proizvodnje cigareta “kleopatra” u Duvanskom kombinatu AD u stečaju, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovaj brend skoro čitav protekli mjesec često i u tri smjene pakovan je fabrici cigareta pod velom tajne i jakim obezbjeđenjem. Manjinski akcionari sumnjaju da se opet počelo sa organizovanim švercom i falsifikovanjem cigareta, dok su iz menadžmenta i Vlada saopštavali da je sve legalno i da se radi o proizvodnji cigareta za izvoz u Sjevernu Afriku.

"Na osnovu informacija koje smo dobili iz Duvanskog, ugovor o isporuci duvana potpisan je 19. 11. 2010. sa firmom FZE Liberty, AL-Jazeera Al. Hamra Ras Al. Khaimah, iz UAE", saopšteno je "Vijestima" iz kabineta ministra poljoprivrede Tarzana Miloševića.

Izvršnom direktoru Slavoljubu Vukašinoviću i stečajnom upravniku Veselinu Raičeviću bila je potrebna čitava sedmica da otkriju identitet strane firme koja je naručilac posla.

Oni, međutim, nijesu željeli da odgovore na novi zahtjev i pitanja “Vijesti”, a ministar poljoprivrede, koji juče bio odsutan, je održao obećanje od prošle sedmice i proslijedio nam ime firme - naručioca posla, budući da predstavnici DKP-a u stečaju to nijesu željeli da urade.

Vukašinović i Raičević još nijesu otkrili ime zvaničnog predstavnika strane firme za kojeg izvršni direktor javno tvrdi da je “veoma često u fabrici kako bi pratio proces proizvodnje i ni od koga se ne krije”.

Radi se navodno o Grku koji izgleda unaprijed plaća - avansima naručene cigarete. Iz DKP-a su ga prošle sedmice samo opisali kao predstavnika kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za koju su istakli da je “značajna kompanija u svijetu duvanskog biznisa”.

Pretražujući Internet nije bilo moguća pronaći firmu FZE Liberty koja pripada duvanskoj industriji, a postoji kompanija iz Emirata koja u imenu ima “FZE Liberty” ali se bavi građevinskim poslovima.

Manjinski akcionari spremaju tužbu

Manjinski akcionari Duvanskog kombinata u stečaju, okupili su se 23. jula pred sjedištem te kompanije i nastavili aktivnosti u vezi s upisom novih članova u Udruženje za zaštitu manjinskih akcionara DKP-a.

Nezadovoljni akcionari strahuju da će ostati bez akcijskog kapitala nakon moguće likvidacije te kompanije.

Predsjednik Udruženja Žarko Knežević rekao je "Vijestima" da je iz Privrednog suda podigao dokumentaciju i za stari i za novoosnovani duvanski kombinat, te da će sada pristupiti pisanju tužbe.

Manjinski vlasnici DKP-a žele da dokažu da je odluka o osnivanju Novog Duvanskog kombinata kojim sa 75 odsto gazduje Vlada, a 25 odsto Opština Podgorica bila nezakonita.

“Imamo pozive iz Berana, Bijelog Polja i drugih gradova iz kojih manjinski akcionari žele da nam se pridruže u aktivnostima”, naveo je Knežević.

Bonus video: