Pao tender CEDIS-a od 713 hiljada

Naknadu za vođenje žalbenog postupka u iznosu od 7.133 eura državna komisija će vratiti ponuđaču AG Infoplan iz Nikšića, u roku od 15 dana od pravosnažnosti rješenja, dok će CEDIS žaliocu morati da nadoknadi 400 eura na ime sastavljanja žalbe
3018 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Đukanović, Foto: Luka Zeković
Zoran Đukanović, Foto: Luka Zeković

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) nabavku građevinskih radova na održavanju distributivnih objekata (tekuće i havarijsko održavanje), vrijednih 713.336 eura.

Naknadu za vođenje žalbenog postupka u iznosu od 7.133 eura državna komisija će vratiti ponuđaču AG Infoplan iz Nikšića, u roku od 15 dana od pravosnažnosti rješenja, dok će CEDIS žaliocu morati da nadoknadi 400 eura na ime sastavljanja žalbe.

Prethodno je naručilac sporne nabavke - CEDIS, kojim rukovodi direktor Zoran Đukanović, u posljednoj sedmici maja ove godine, kao najpovoljnuju na tenderu izabrao ponudu budvanske firme “Electro Team”.

Ponuda albanske firme “Ndrekaj” iz Tirane vrednovana je kao drugorangirana, a ponuda AG Infoplan je trećerangirana.

Ne ulazeći u žalbene navode, državna komisija je po službenoj dužnosti utvrdila bitnu povredu odedbi Zakona o javnim nabavkama jer tenderska dokumentacija nije bila usaglašena sa zakonom, i mogla je da dovede do diskriminacije zainteresovanih lica ili ograničavanja tržišne konkurencije na ovom javnom nadmetanju.

Naručilac je tražio da vozilo “putar” mora da zadovoljava striktno utvrđene tehničke karakteristike i to da ukupna težina sa dozvoljenim teretom iznosi 3,5 t, dupla karoserija i dva reda sjedišta i onemogućio da u ovom postupku učestvuju zainteresovana lica koja raspolažu sa vozilima za prevoz radnika i materijala istih ili boljih i zahtjevanih karakteristika od vozila “putar”.

“Dakle, iz navedenog činjeničnog stanja jasno proizilazi da je naručilac prilikom utvrđivanja tehničkih karakteristika predmetnog vozila imao u vidu tačno određeni tip vozila”, ističe se, između ostalog, u rješenju državne komisije i napominje da je naručilac “ograničio konkurenciju među potencijalnim ponuđačima”.

Postupak nabavke CEDIS-a je poništen u cjelosti jer su istekli svi rokovi u kojima bi se eventualno mogle otkloniti nepravilnosti.

Bonus video: