Pao tender Ministarstva za informaciono društvo vrijedan oko 300 hiljada

Naručilac je nakon otvaranja dostavljenih ponuda, izvršio izmjene plana javnih nabavki i izmijenio procijenjenu vrijednost javne nabavke na 295.000 eura prije postupka pregleda...
106 pregleda 0 komentar(a)
sindikat vujica lazović, Foto: Boris Pejović
sindikat vujica lazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.05.2011. 20:21h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu punomoćnika Konzorcijuma "Com Trade IT solutions and services" DOO Podgorica i "Com Trade" DOO Slovenija, advokata Mugoša Vanje, izjavljenu protiv rješenja Ministarstva za informaciono društvo (MID) i poništila postupak za izbor najpovoljnije ponude za održavanje i proširenje informacionog sistema izvora Centralnog registra stanovništva i informacionog sistema Centralnog registra stanovništva (održavanje i nadogradnja CRS sistema), u cjelini.

"MID će, u roku od 15 dana, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, o čemu će obavijestiti Državnu komisiju u roku od tri dana", ističe se u rješenju.

Prethodno je naručilac sporne nabavke 25. marta donio Odluku o dodjeli ugovora ponuđača "Infostream" DOO Podgorica, za cijenu od 294.840 eura.

"Naručilac je nakon otvaranja dostavljenih ponuda, izvršio izmjene plana javnih nabavki i izmijenio procijenjenu vrijednost javne nabavke na 295.000 eura prije postupka pregleda, ocjene, upoređivanja i vrednovanja ponuda, i to na iznos koji odgovara vrijednosti ponude jednom ponuđaču u postupku, kojim postupanjem je diskriminisao žalioca i čime je derogirao sopstveni javni poziv u kojem je data procijenjena vrijednost javne nabavke od 600.000 eura…

Postupajući na navedeni način, naručilac je prekršio odredbe načela konkurencije iz člana 6. Zakona, kojim je propisano da je naručilac dužan da preduzme sve potrebne mjere kojima se obezbjeđuje konkurencija među potencijalnim ponuđačima. Osim toga, narušena je pravna sigurnost ponuđača u postupcima javnih nabavki, obzirom da zakonske odredbe, koje su obavezujuće, naručilac interpretira u skladu sa svojim interesima", ističe se u rješenji Državne komisije.

I Glavni grad objavljuje novi tender

Komisija je usvojila žalbu firme Raster office DOO, izjavljena protiv rješenja Glavnog grada Podgorica i poništila postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude za nabavku kancelarijskog i potrošnog materijala, za partiju I- kancelarijski materijal, u cjelini.

"Glavni grad će, u roku od 15 dana, objaviti novi javni poziv za izbor najpovoljnije ponude za nabavku kancelarijskog i potrošnog materijala, za partiju I- kancelarijski materijal, o čemu će obavijestiti Državnu komisiju", navodi se u rješenju.

Prethodno je naručilac sporne nabavke 4. aprila donio odluku o dodjeli ugovora ponuđaču "Stratus" DOO Podgorica, za cijenu od 112.465 eura.

"Naručilac je za pozicije 3,4 i 5 u tenderskoj dokumentaciji naveo jedinicu mjere komad, te su za potrebe vrednovanja sve ponude svedene na cijenu po komadu, čime je vrijednost ponude ponuđača "Raster office“ DOO smanjena za iznos 3.746,70 eura. Dok su za pozicije 10 i 11, za potrebe vrednovanja sve ponude svedene na cijenu za pakovanje od 100 komada, čime je vrijednost ponude ponuđača "Stratus" DOO, povećana za iznos 2.895,75 eura.

Naime, član 57. Zakona o javnim nabavkama, propisuje da se ponuđena cijena iskazuje za cjelokupan predmet javne nabavke, kada se javna nabavka roba, usluga ili radova nabavlja kao cjelina, ili u slučaju kada je predmet javne nabavke podijeljen po partijama, ponuđač iskazuje ponuđenu cijenu posebno za svaku partiju za koju podnosi ponudu, te shodno tome, pravo je ponuđača da sam formira cijenu ponude, a koju naručilac nema pravo da mijenja, što je u ovom slučaju naručilac učinio", ističe se u rješenju Državne komisije.

Komisija je utvrdila da su bili osnovani navodi žalioca da je ponuđač "Stratus" DOO Podgorica, za poziciju 31 i 32 dao sasvim drugi proizvod u odnosu na zahtjeve tenderske dokumentacije.

Poništen tender za matursku ekskurziju

Državna komisija je usvojila žalba "Fargo travel" DOO Podgorica, izjavljenu protiv JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" Podgorica, i poništila postupak po javnom oglasu vezano za prikupljanje ponuda za izvođenje maturske ekskurzije (za školsku 2011/2012 godinu), u cjelini.

"JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" će, u roku od 15 dana, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, objaviti novi javni poziv za prikupljanje ponuda", navodi se u rješenju.

Državna komisija je utvrdila da naručilac u predmetnom postupku javne nabavke nije sproveo nijednu radnju u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Bonus video: