Pare potrošili, od toplane odustali

Od izgradnje na Radosavcu se odustalo, s obzirom na to da je Elektroprivreda iskazala želju da izgradi rezervni izvor toplote u Termoelektrani, potvrdio je predsjednik opštine Igor Golubović
2454 pregleda 1 komentar(a)
Lokacija na kojoj je trebalo da se gradi toplana, Foto: Goran Malidžan
Lokacija na kojoj je trebalo da se gradi toplana, Foto: Goran Malidžan

Lokalna uprava u Pljevljima odustala je od izgradnje toplane u naselju Radosavac, iako je za za izradu projekta i druge aktivnosti potrošeno najmanje stotinu hiljada eura.

Da se od tog kapitalnog projekta odustalo, potvrdio je predsjednik pljevaljske opštine Igor Golubović, gostujući nedavno u emisiji “Reflektor” TV Vijesti.

Prethodna lokalna administracija, koju je predvodio Mirko Đačić, namjeravala je da uradi toplanu u naselju Radosavac, čime bi se stvorili uslovi da se zatvori kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru grada, koja je označena kao jedan od glavnih zagađivača vazduha u gradu.

Golubović je kazao da se odustalo od toplane na Radosavcu, s obzirom na to da je Elektroprivreda iskazala želju da izgradi rezervni izvor toplote u Termoelektrani. Time je projekat toplifikacije grada odložen za još nekoliko godina.

Predsjednik opštine tvrdi da će nakon ekološke rekonstrukcije TE, koja bi kako on očekuje trebalo početi naredne godine, biti izgrađen bazni izvor iz kojeg bi se grad snabdijevao toplotnom energijom.

„Očekujemo od Vlade da veoma brzo donese odluku i prenese novac za izradu tenderske dokumentacije za izgradnju primarnog vrelovoda od Termoelektrane do grada. Nadam se da ćemo sljedeće godine početi sa izgradnjom primarnog vrelovoda. Dio novca će obezbjediti EPCG, a ostatak novca ćemo mi obezbijediti iz našeg budžeta ili budžeta Vlade. Vlada je opredijelila 19 miliona eura za rješavanje ekoloških problema u Pljevljima. Iz tog novca se sada finansira nabavka peleta, a finansirala se i izgradnja projektne dokumentacije za izgradnju rezervnog izvora odnosno toplane na biomasu“, rekao je Golubović.

Za izradu projetne dokumentacije za toplanu na Radosavcu Opština je potrošila oko 80 hiljada eura, dok je više od dvadeset potrošeno na isplatu odštete učesnicima jednog od tendera, koji je poništila administracija kojom je rukovodio Đačić.

„S obzirom na to da sad imamo želju EPCG da uradi rezervni izvor u TE više nema potrebe za tim projektnom i od njega smo odustali. Od toga novca ćemo finansirati mjere energetske efikasnosti kako bismo smanjili potrošnju toplote u domaćinstvima koja koriste daljinsko grijanje. To je proces koji je kompleksan i nije jednostavan. Pored novca, trebaju ljudi i tehničko znanje“, rekao je Golubović.

On nije mogao da precizira kada će toplifikacija Pljevalja biti završena, osim da će to biti u razumnom tehničkom roku.

Administracija kojom je rukovodio Mirko Đačić početkom ove godine podnijela je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju toplane Ministarstvu održivog razvoja i turzma, ali do danas Mininstarstvo o tom zahtjevu nije odlučivalo.

To je bio drugi put da Opština podnosi zahtjev nakon što je prvi, koji je podnijet nekoliko mjeseci ranije, odbijen iz formalnih razloga, jer zahtjev nije sadržao potrebnu dokumentaciju.

U međuvremenu, Direkcija javnih radova potpisala je ugovor za izgradnju gradske toplane sa pljevaljskim preduzećem “Tim kompani” vrijedan 3,59 miliona eura.

Nije poznato da li je taj ugovor u međuvremenu raskinut i da li je država po tom osnovu imala dodatnih rashoda.

Vršilac dužnosti TE Luka Jovanović kazao da je plan da EPCG do 2021. ima uređaj koji će moći da oduzme toplotu sa turbinskog postrojenja za potrebe toplifikacije grada. On je kazao da će EPCG u izgradnju vrelovoda do grada izdvojiti između 2,5 i četiri miliona eura.

Đačić sumnjao u dobre namjere Vlade i insistirao na toplani

Bivši predsjednik Opštine Mirko Đačić koji je u maju podnio ostavku nezadovoljan odnosom Vlade prema Pljevljima kazao je da je ponekad sumnjao da je „neko rekao: lagano sa tom dozvolom“.

„Bio je urađen projekat, onda se čekalo neobjašnjivo dugo na dozvolu. Stalno smo prozivani kako mi nismo kompletirali dokumentaciju. Ponekada sam sumnjao, a to znaju moji tadašnji saradnici, da je neko rekao: lagano sa tom dozvolom“, rekao je Đačić.

On tvrdi da Vlada nije trebalo da razmišlja o projektu toplifikacije da je Pljevljima odobrila naplatu eko naknade, jer bi u tom slučaju sama mogla projekat realizovati.

Smatra da grad ne bi smio da se oslanja samo na izvor toplote iz Termoeletrane i da je zbog toga bilo potrebno izgraditi sopstvenu toplanu.

„Ko nam može garantovati da dio EPCG opet neće biti vlasništvo stranaca, ko može garantovati da neće postaviti neke nove uslove kada budu gazdovali grijanjem“, rekao je Đačić.

Bonus video: