Pariz: NTO predstavlja crnogorsku turističku ponudu na Međunarodnom sajmu turizma

Turisti iz Francuske, kako se dodaje, posljednjih godina u sve većem broju biraju Crnu Goru kao destinaciju za svoj odmor
633 pregleda 0 komentar(a)
Sa Sajma u Parizu, Foto: NTO
Sa Sajma u Parizu, Foto: NTO

Nacionalna turistička organizacija (NTO) predstavlja crnogorsku turističku ponudu na Međunarodnom sajmu turizma u Parizu (IFTM Top Resa), uključujući prirodne i kulturne znamenitosti, ponude za aktivan odmor u prirodi, povoljne aranžmane i gastronomsku ponudu.

Iz NTO je saopšteno da je već prvog dana sajma, koji je počeo u utorak, iskazano interesovanje brojnih posjetilaca.

“Tokom sajma francuski turisti imaju priliku i da se kroz degustaciju domaćih crnogorskih proizvoda upoznaju sa gastronomskom ponudom Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz NTO su rekli da, poznati kao izuzetno znatiželjni turisti, Francuzi žele da u toku godišnjeg odmora konzumiraju što više sadržaja.

“Najčešći motivi dolaska francuskih turista u Crnu Goru su razgledanje kulturnih znamenitosti, otkrivanje prirodne baštine i lokalne gastronomije, kao i sportski i avanturistički turizam”, rekli su iz NTO.

Turisti iz Francuske, kako se dodaje, posljednjih godina u sve većem broju biraju Crnu Goru kao destinaciju za svoj odmor.

“Crna Gora je tokom prošle godine zabilježila dvocifrene stope rasta sa tržišta Francuske, a trend rasta je primjetan i u ovoj godini. Od početka godine do kraja avgusta u Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju boravilo 9,3 odsto više turista iz Francuske koji su ostvarili 5,7 odsto više noćenja”, precizirali su iz NTO-a.

U strukturi turističkog prometa tokom osam mjeseci turisti iz Francuske učestvovali su sa 6,3 odsto u dolascima stranih gostiju, odnosno 8,1 odsto u broju noćenja. Francuski turisti nalaze se na trećem mjestu u strukturi ostvarenih noćenja stranih turista, sa prosječnim vremenom zadržavanja u destinaciji od pet dana.

“Pored kvaliteta ponude, rastu broja turista sa ovog tržišta doprinijela je i dobra aviopovezanost. Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines (MA) ima redovne letove iz Podgorice i Tivta ka Parizu i Lionu i prošle godine zabilježila je rast od 59,5 odsto prevezenih francuskih putnika u odnosu na 2017. godinu”, kazali su iz NTO-a.

Prema Francuskoj saobraćaju i kompanije Transavia France koja ima letove u periodu od aprila do novembra na relaciji od Pariza do Podgorice, kao i kompanija SmartWings koja ima letove iz Lila u periodu od maja do novembra.

NTO u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom u maju je bila domaćin studijskoj grupi renomiranih novinara iz Francuske, među kojima su bili i predstavnici GEO magazina, najčitanijeg turističkog magazina u Francuskoj koji će u narednom periodu objaviti sedam reportaža o Crnoj Gori.

“Nedavno je i francuski magazin The good life pisao o Crnoj Gori kao atraktivnoj turističkoj destinaciji koju vrijedi posjetiti”, dodaje se u saopštenju.

Na štandu NTO u Parizu svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Bara, Ulcinja, Budve, Kotora, Podgorice, i Bijelog Polja, Morsko dobro, MA, hotelske kompanije Montenegro Stars Hotels Group, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, Beppler&Jacobson Montenegro, Lazure Hotel & Marina i agencije Montenegro Tourist Service, Luminalis DMC i MTO Travel.

Sajam IFTM Top Resa, koji traje do petka, okuplja značajan broj izlagača iz preko 160 zemalja svijeta. Očekuje se posjeta od 34 hiljade profesionalaca iz oblasti turizma iz cijelog svijeta i oko hiljadu predstavnika medija.

“Nakon nastupa na sajmu, NTO će u saradnji sa partnerima organizovati studijsko putovanje u Crnu Goru za najznačajnije francuske turoperatore”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: