Partija penzionera: Na pravedan način riješiti pitanje radnika KAP-a

Penzioneri su prošle sedmice odlučili da prekinu četvoromjesečne proteste, nakon što je grupa poslanika uputila Vladi inicijativu da se o njihovom problemu raspravlja na sjednici 15. avgusta
0 komentar(a)
Bivš radnici KAP-a, Foto: Luka Zeković
Bivš radnici KAP-a, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.08.2016. 12:41h

Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR) pozvala je nadležna ministarstva, Vladu i Skupštinu da pitanje otpremina za sve bivše radnike Kombinata aluminijuma (KAP) riješe na pravedan način. Predsjednik PIR-a, Momir Joksimović, rekao je da se ta pitanja moraju sistemski urediti. On je u dopisu ministarstvima finansija, ekonomije i rada i socijalnog staranja podsjetio da je Zakonom o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju, definisana isplata otpremnina. Zakon predviđa da se visina pripadajuće otpremnine definiše shodno važećem socijalnom programu, koji je sačinjen za radnike KAP-a, dok će 5,45 miliona eura neophodnih za isplatu biti obezbijeđeno budžetom Crne Gore. „Zakon je toliko jasan da mu ne treba tumač. Odnosi se na sve radnike KAP-a, bez obzira da li su štrajkovali ili ne, pa i na onu posljednju grupu od 35 radnika, zbog čega su nastali nepotrebni nesporazumi, jer odredbe imaju opšti karakter“, naveo je Joksimović u dopisu.

Joksimović smatra da bi, ukoliko postoje nejasnoće, trebalo uraditi izmjene i dopune Zakona

On smatra da bi, ukoliko postoje nejasnoće, trebalo uraditi izmjene i dopune Zakona. „Grupa od 35 radnika će takođe štrajkovati, pokrenuti sudske sporove ili inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona. Oni neće dozvoliti da budu diskriminisani“, rekao je Joksimović. On je podsjetio da je 414 radnika KAP-a 2013. godine ostvarilo pravo na penziju, dok im je Vlada uplatila oko 2,3 miliona EUR na ime povezivanja radnog i beneficiranog staža. Oni su, kako je dodao, nastavili sa zahtjevima za isplatu otpremnina, tražeći ostvarivanje svojih prava. „Sledećoj grupi od 15 ili 16 radnika pitanje penzija i otpremnina koje su dobili završeno je preko skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Grupa radnika koja je ostvarila pravo na penziju u 2014. i prošloj godini obratilo se skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, ministarstvima finansija, ekonomije i rada i socijalnog starnja, prije usvajanja budžeta za ovu godinu, sa spiskom od 35 radnika“, naveo je Joksimović. On smatra da se Zakon odnosi na sve radnike KAP-a, jer bi se u suprotnom napravila nepravda prema jednom dijelu zaposlenih. „Pitanja doplata za radni i beneficirani radni staž, kao i prava na otpremnine, ubuduće se mora reguslisati na sistemski način, kroz dopune Zakona o Fondu rada, kako bi se smanjio pritisak radnika na Skupštinu, Vladu i ministarstva“, rekao je Joksimović. Penzioneri KAP-a protestuju od kraja marta, tražeći da im se isplate otpremnine shodno Zakonom o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji je usvojila Skupština u julu prošle godine kao lex specialis. Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog. Penzioneri su prošle sedmice odlučili da prekinu četvoromjesečne proteste, nakon što je grupa poslanika uputila Vladi inicijativu da se o njihovom problemu raspravlja na sjednici 15. avgusta. Prvo naredno okupljanje radnika zakazano je za 15. avgust.

Bonus video: