Partija penzionera pisala Vladi: Hitno povećati penzije

“Povećanje pogotovo traže oni sa manjim primanjima, a čiji se broj iz mjeseca u mjesec povećava“, saopštio je predsjednik ove partije Momo Joksimović i istakao da se „od ovakvih penzija umire na rate“
92 pregleda 5 komentar(a)
Momo Joksimović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Momo Joksimović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.10.2017. 16:36h

Opštinski odbori Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Crne Gore iz Berana, Bijelog Polja, Pljevalja, Žabljaka i Šavnika, traže povećanje i usklađivanje penzija, a najavljuju i radikalne mjere kojim bi skrenuli pažnju Vlade, domaće i međunarodne javnosti na probleme penzionera.

“Povećanje pogotovo traže oni sa manjim primanjima, a čiji se broj iz mjeseca u mjesec povećava“, saopštio je predsjednik ove partije Momo Joksimović i istakao da se „od ovakvih penzija umire na rate“.

„Bijednim životom živi na desetine hiljada penzionera, invalida, lica u stanju socijalne potrebe. Primaoci materijalnog obezbjeđenja, tuđe njege i pomoći, dječijih dodataka, invalidi, čiji se broj korisnika smanjuje, odavno nijesu neka povećanja osjetili, a ionako su ta primanja mizerna“, dodao je Joksimović.

On je istakao da su penzioneri „i ranijim sudskim poravnanjem uskraćeni za najmanje jednu penziju“.

„PIR traži od nadležnog ministarstva da se što prije urade socijalni kartoni, jer su neophodni u ovom teškom vremenu, jer materijalnu pomoć primaju i oni koji to ne zaslužuju, a ne mogu da tu pomoć primaju oni koji je zaista i zaslužuju. Predsjedništvo PIR, odlučilo je da se obrati Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu finansija i Vladi, da ukaže na veliki broj gladnih građana, koji u kasnim noćnim satima prevrću kontejnere, i da to moraju shvatiti nadležni organi i institucije, ne samo kao činjenicu, već nužnu i hitnu potrebu da se gladni građani spašavaju da prežive“, istakao je Joksmović.

Na sjeveru, dodaje predsjednik PIR-a, „nedostaje ogrev mnogim porodicama“.

„Čak i porodice koje se griju na pelet, ne mogu do njega da dođu i ako se taj artikal proizvodi u Andrijevici, Bijelom Polju, Pljevljima. Cijena po toni iznad je 200 eura, a proizvođači isti taj proizvod izvoze po cijeni od 135 eura. Nadležni ne reaguju, kao da se ne radi o našim građanima, a nećemo upozoravati da se u tim transakcijama po svoj prilici i porezi zakidaju na štetu države“, tvrdi Joksimović.

Bonus video: