Pejović i EPCG pregovaraju o novom ugovoru za KAP

"Uniprom je na bijeloj listi poreskih obveznika, a sasvim je sigurno da se novi ugovor ne može potpisati bez ispunjenja svih obaveza”
2659 pregleda 3 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Gazda Uniprom KAP-a Veselin Pejović i Elektroprivreda (EPCG) intenzivno pregovaraju o novom ugovoru za snabdijevanje strujom podgoričke fabrike za proizvodnju aluminijuma, jer postojeći trogodišnji ugovor ističe 15. februara. Iz EPCG nijesu precizno odgovorili na pitanje “Vijesti” da li iz podgoričke fabrike redovno plaćaju isporučenu električnu energiju i kolike su ukupne dospjele obaveze, uz poruku da se novi ugovor potpisuje tek nakon što se ispune sve obaveze. Iz Pejovićevog KAP-a tvrde da “u dogovorenoj dinamici izvršavaju svoje obaveze”.

“Uniprom KAP u dogovorenoj dinamici izvršava svoje obaveze prema Elektroprivredi, a sve što možemo reći je da su u procesu pregovori oko novog ugovora za električnu energiju. Uniprom je na bijeloj listi poreskih obveznika, a sasvim je sigurno da se novi ugovor ne može potpisati bez ispunjenja svih obaveza”, saopštili su iz Uniprom KAP-a u odgovoru na pitanje da li je tačno da već 3-4 mjeseca ne plaćaju električnu energiju EPCG. EPCG je, u posljednje tri godine, imala potpisan ugovor o snabdijevanju sa kompanijom Uniprom po cijeni 38,9 eura po megavat-satu (MWh) električne energije. Iz elektroenergetske kompanije su saopštili da važeći “ugovor poštuju obje strane uz podsjećanje da je EPCG ugovorom zastićena i bankarskim garancijama u slučaju eventualnih dugovanja“.

“Upravo ovih dana smo u pregovorima sa kompanijom Uniprom o novom ugovoru i očekujemo potpisivanje tokom februara. Inače, poslovna praksa je da se novi ugovori zaključuju tek nakon ispunjavanja svih obaveza iz prethodnog tako da ćemo takvu politiku nastaviti i u narednom periodu sa svakim našim kupcem“, dodali su iz EPCG. Oni su naveli da ugovor definiše “poštovanje osnovnih principa po kome se cijena formira na bazi razumnog nivoa ostvarivanja profita i tržišne cijene električne energije”. Iz energetske kompanije nijesu odgovorili na pitanje zašto su i kada prestali sa praksom isporuke struje za KAP tek nakon što iz aluminijumske kompanije avansno plate unaprijed jedan ili dio mjesečnog računa. U materijalu Skupštinu akcionara EPCG, održane prošlog ljeta, naveden je posljednji javno dostupan podatak da je KAP dužan EPCG 43.651.999 eura. U ovoj statistici je navedena bivša bankrotirana kompanija u stečaju, a nigdje nije bilo eventualnih obaveza Uniproma koji preostalom imovinom KAP-a gazduje od jula 2014. godine.

Tvrde da nema problema s fabrikom ingota

Na pitanja “Vijesti” da li je tačno da postoje problemi u novootvorenoj fabrici ingota (svečano otvorena prošle godine) i da li je probleme izazvala niža cijena aluminijuma i gotovih proizvoda ili nešto drugo, iz Pejovićeve kompanije su odgovorili:

“Uniprom, u skladu sa tržišnim potrebama, već izvozi ingote iz novootvorene fabrike silumina, kao što je i najavljeno tokom otvaranja. Prve količine su izvezene ka kompanijama Alcoa i Glenkor. Naprotiv, radi se užurbano i na izgradnji druge fabrike i već je dio opreme stigao, što nas posebno raduje jer će ovo biti izuzetna prilika za razvoj aluminijumske industrije i nova zapošljavanja. Kako bi javnost bila pravilno informisana, neophodno je sagledati čitav sistem prihoda i investicija”.

Bonus video: