Pejović preuzima KAP bez uplaćenog centa

"Tražimo da Uniprom, koji sjutra preuzima upravljanje KAP-om, poštuje uslove koje je poštovao i Montenegro Bonus i u naredna dva mjeseca ne otpušta radnike"
77 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2014. 18:34h

Vlasniku kompanije Uniprom, Veselinu Pejoviću, koji će sjutra preuzeti upravljanje Kombinatom aluminijuma (KAP), stečajni upravnik Veselin Perišić produžio je rok za uplatu kupoprodajne cijene za fabriku.

Perišić je povodom zahtjeva kompanije Uniprom o produženju roka o uplati novca za kupovinu KAP-a od 28 miliona eura, donio odluku o mogućnosti produženja od 60 dana koji je predviđen i ugovorom.

U zajedničkom saopštenju Perišića i Pejovićam, navodi se da stečajni upravnik smatra opravdanim zahtjev Uniproma, s obzirom na pravni posao koji je zatrpan tužbama.

"Montenegro Bonus je imao ugovor o upravljanju KAP-om koji je istekao danas, a nije izrazio interesovanje da ga produži što je ozbiljno prijetilo prekidom zaustavljanja procesa proizvodnje u KAP-u", naveo je Perišić.

Perišić je saopštio da je zbog produžetka roka za izmirenja obaveza Unipromu, predočio Pejoviću i izvjesne posljedice koje bi mogle nanijeti neotklonivu štetu KAP-u, a dovesti u pitanje pravni posao koji je u toku.

Montenegro Bonus je upravljao KAP-om od jula prošle godine od kada je u kompaniju uveden stečaj.

Perišić je saopštio da je zbog produžetka roka za izmirenja obaveza Unipromu, predočio Pejoviću i izvjesne posljedice koje bi mogle nanijeti neotklonivu štetu KAP-u, a dovesti u pitanje pravni posao koji je u toku.

“Kupac je pristao da sjutra preuzme upravljanje kako se ne bi zaustavila proizvodnja, a ono je ograničeno rokom za koji mu je produženo izvršenje obaveze plaćanja kupoprodajne cijene”, kazao je Perišić.

Proces u Nikoziji

Pejović je tražio odlaganje plaćanja kupoprodajne cijene zbog odluke Okružnog suda u Nikoziji da zabrani prodaju KAP-a.

Osim procesa u Nikoziji, kako se navodi u saopštenju, pristigle su još tri tužbe na adresu Perišića i Pejovića.

Pejović je saopštio da kompanija Uniprom ostaje pri kupovini KAP-a, ocjenjujući da novonastala situacija zahtijeva oprez.

"Kako ne bi došlo do prekida proizvodnje u KAP-u, a s obzirom na činjenicu da je kompanija Uniprom već naručila materijale za nastavak proizvodnje, preuzećemo upravljanje KAP-om i to objekte i opremu fabrike", saopštio je Pejović.

Prema njegovim riječima, Uniprom će, kao garanciju da će sačuvati imovinu, osigurati objekte i postrojenja KAP-a kod osiguravajuće kuće, obezbijediti garanciju na 500 hiljada eura za zarade zaposlenima i nastaviti poslovanje u KAP-u sa sirovinama koje će sam nabavljati.

"Na taj način će se obezbijediti nastavak proizvodnje do okončanja postupka prodaje. Nijesmo imali drugog izbora osim da preuzmemo upravljanje KAP-om", rekao je Pejović.

On je dodao da se prema Luci Bar kreće brod sa 18 hiljada tona glinice koji ima cijenu osam miliona dolara na teret Uniproma, kao i 600 tona smole.

Sindikat traži da ne bude otpuštanja

Sindikat Aluminijuma traži da novi vlasnik Kombinata aluminijuma (KAP), nikšićko preduzeće Uniprom, u naredna dva mjeseca ne otpušta radnike, jer mu u suprotnom neće dozvoliti ulazak u fabriku.

„Stav Izvršnog odbora Sindikata je jasan i eksplicitan. Tražimo da Uniprom, koji sjutra preuzima upravljanje KAP-om, poštuje uslove koje je poštovao i Montenegro Bonus i u naredna dva mjeseca ne otpušta radnike, osim onih koji se budu dobrovoljno prijavili za odlazak“, navodi se u saopštenju sindikalne organizacije Aluminijuma.

Vlasnik kompanije Uniprom, Veselin Pejović, sjutra će preuzeti upravljanje KAP-om. Njemu je stečajna uprava fabrike produžila rok za uplatu kupoprodajne cijene za kompaniju.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, je povodom zahtjeva kompanije Uniprom o produženju roka o uplati novca za kupovinu KAP-a od 28 miliona eura, donio odluku o mogućnosti produženja od 60 dana, koji je predviđen i ugovorom.

Predstavnici dvije sindikalne organizacije KAP-a razgovarali su danas sa Perišićem i predstavnikom Montenegro Bonusa o najavi ulaska novog vlasnika u KAP koji, kako tvrde sindikalci, jedini problem vidi u višku zaposlenih i insistira da se njihov broj redukuje.

Perišić nas je obavijestio da ugovor o održavanju kontinuiteta procesa proizvodnje, koji je zaključen sa Montenegro Bonusom, ističe u ponoć, zbog čega je neophodno da se omogući ulazak Unipromu u fabriku“, navodi se u saopštenju Sindikata Aluminijuma.

Predstavnici Sindikata su dodali da je stečajna uprava postavila jasne i precizne uslove Unipromu, koji se odnose na osiguranje objekata i postrojenja KAP-a kod osiguravajuće kuće i obezbjeđenje garancije na 500 hiljada eura za zarade zaposlenima.

Galerija

Bonus video: