Pejović uplatio četiri miliona za KAP: Ostatak kad se ispune svi uslovi ugovora - Vijesti.me
PRVA RATA

Pejović uplatio četiri miliona za KAP: Ostatak kad se ispune svi uslovi ugovora

Odbor povjerilaca KAP-a - u kojem su država, ruske kompanije i EPCG - danas će odlučiti hoće li mu to biti dozvoljeno

Vlasnik nikšićke kompanije Uniproma Veselin Pejović danas je uplatio četiri od 28 miliona eura za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP). 

Pejović je naveo da je u saznanju da se sa iznosom od četiri miliona može isplatiti prvi isplatni red tj.potraživanja radnika i da je zato toliko uplatio.

Vlasnik Uniproma je kazao  da su i ostala sredstva obezbijeđena, a da će ih uplatiti kada da se ispune uslovi iz kupoprodajnog ugovora od strane prodavca.

"Vodimo razgovore da, obzirom na nove okolnosti koje su nastale nakon zaključenja kupoprodajnog ugovora, redefinišemo način i rokove u skladu sa tim, a u odnosu na preostali dio kupoprodajne cijene. Obezbijeđena su sredstava i za preostali dio, ali je potrebno da se ispune uslovi iz kupoprodajnog ugovora od strane prodavca. To znači da mi se preda imovina bez tereta i sudskih sporova", anvodi se u saopštenju Pejovića.

“Vijesti” su najavile da bi Pejović da plati 28 miliona eura za KAP u ratama. 

Odbor povjerilaca KAP-a - u kojem su država, ruske kompanije i EPCG - danas će odlučiti hoće li mu to biti dozvoljeno.

Pejoviću ostaje da uplati 24 miliona eura, a to će, kako je kazao, uraditi obezbijediti garancijama za kredit u Paribas banci.

On je novac trebalo da  uplati do 10. jula, ali mu je stečajna uprava KAP-a na čelu sa stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem produžila rok do 60 dana.

Pejović je odlaganje plaćanja tražio zbog sudskog spora na Kipru, koji je protiv KAP-a pokrenuo bivši vlasnik, Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), ruskog biznismena Olega Deripaske.

Stečajni upravnik je tvrdio da spor sa Rusima u Nikoziji, odnosno bivšim vlasnikom KAP-a, ne može uticati na prodaju imovine kompanije u stečaju Pejoviću, a potom je Unipromu odobrio odlaganje uplate zbog tog spora. 

Naredno ročište u Nikoziji zakazano je 15. septembra. 

 Na prvom tenderu za KAP Pejović je predložio da imovinu KAP-a plati u dvije rate i to na način što bi prvih 15 miliona EUR bilo uplaćeno u roku od 30 dana, dok bi preostalih 13 miliona bilo uplaćeno naknadno, u dogovoru sa povjeriocima i posredstvom stečajnog upravnika.

U drugom krugu bio je jedini ponuđač i nekoliko puta je rekao da će u cjelosti biti izmirena kupoprodajna cijena, kao i da se može računati i na podršku njegovih poslovnih partnera iz zemlje i inostranstva.
Od druge polovine jula Uniprom je preuzeo proizvodnju u KAP-u.