Pejovićev šura tužio Uniprom i banke

VST trend, čiji je vlasnik Aleksandar Šuković, podnijela je tužbu protiv banaka i Uniproma čiji je vlasnik njegov zet Veselin Pejović
647 pregleda 11 komentar(a)
hotel Tara, Foto: Zoran Đurić
hotel Tara, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.05.2016. 19:04h

Nikšićka kompanija VST trend pokrenula je pred Privrednim sudom spor za vraćanje u svoje vlasništvo bečićkog hotela Tara, koji su joj banke uzele krajem prošle godine.

Kompanija, čiji je vlasnik Aleksandar Šuković, podnijela je tužbu protiv komercijalnih banaka i nikšićke firme Uniprom, na čijem se čelu nalazi njegov zet, nikšićki biznismen Veselin Pejović.

U zabilježbi spora, upisanog kao teret u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na hotelski kompleks Tara, navodi se da je spor pokrenut 18. aprila pred Privrednim sudom “po tužbi Export-import VST trend DOO Nikšić, a protiv tuženih NLB Interfinanz Cirih, NLB Montenegrobanka Podgorica, NLB Ljubljana, Uniprom DOO Nikšić i Tara hotel DOO Budva, radi utvrđenja ništavosti i utvrđenja prava svojine”.

Pejović je prije tri godine prodao firmu VST trend Šukoviću, koji je godinama bio čelni čovjek u svim njegovim firmama. Sa firmom je Šuković preuzeo i kreditna zaduženja koje je Uniprom, kao nekadašnji osnivač VST Trenda uzimao kod banaka, kako bi rekonstruisao i dogradio prvo hotel Tara, a potom i hotel Budvu u blizini budvanskog Starog grada.

Iz Uniproma su "Vijestima" kazali da nijesu primili nikakvo obavještenje da je pokrenuta tužba zbog čega Pejović, koji upravlja i KAP-om i Rudnicima boksita, zasada, nema nikakav komentar o tome.

Hotel Tara preuzele su u novembru prošle godine NLB Interfinanz banka iz Ciriha, Nova Ljubljanske i NLB Montenegro banka, nakon što gotovo 30 miliona eura kredita, koliko je uzela kompanija VST Trend, nije vraćeno.

Na devetospratni hotelski kompleks od gotovo 17 hiljada kvadrata, koji obuhvata i 7.000 kvadata zemljišnog kompleksa u Bečićima, uknjižila se firma Tara hotel.

Kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, Tara hotel sa sjedištem u Bečićima su početkom aprila prošle godine osnovale ove tri banke, u kojoj 86,05 odsto osnivačkog kapitala ima švajcarska NLB Interfinanz.

Banka iz Ljubljane ima 12,71, a njena crnogorska podružnica 1,24 odsto kapitala.

Hotelom je, dok banke nijesu preduzele mehanizme naplate, upravljao VST trend iz Nikšića koju je još 2002. osnovao Uniprom. Pejović je firmu prije tri godine prodao Šukoviću.

Do promjene u osnivačkom kapitalu VST trenda, kako se navodi u CRPS, dolazi krajem 2013, kada se kao osnivač briše Uniprom i upisuje Pejovićev poslovni partner Šuković.

Pejović i dalje zadržava funkciju ovlašćenog zastupnika. Pejović se iz firme definitivno "briše" u julu 2014. kada VST trend prelazi u vlasništvu Šukovića.

Ipak, veći dio kredita koje je uzela VST je iz 2008, dok je Uniprom bio vlasnik, kada je, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, upisana hipoteka od 23 miliona eura na ime kredita kod švajcarske banke.

Firma uzima još jednu kreditnu liniju od gotovo pet miliona eura i to u martu 2012. kada NLB Montenegro banka upisuje hipoteku na hotel.

Na ime ovih kreditnih linija, osim hotela Tara, u isto vrijeme, bio je založen i hotel Budva, vlasništvo Pejovića.

Nakon prodaje VST trenda Šukovića, hipoteke se brišu sa hotela Budva.

Bonus video: