Peković da se strpi sa gradnjom u Budvi dok ne vide šta će sa potokom

Da bi odluka bila predložena i uvrsti se u dnevni red skupštinskog zasjedanja, potrebno je da se o tome prvo izjasni predsjednik Opštine Marko Bato Carević, da li da se dozvoli kompniji „Spencer & Hill“ korišćenje potoka
7423 pregleda 6 komentar(a)
Nikola Peković, Foto: Vesko Belojević
Nikola Peković, Foto: Vesko Belojević

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić prekinula je postupaka izdavanja saglasnosti kompaniji „Spencer & Hill“ proslavljenog košarkaša Nikole Pekovića na idejno rješenje budućeg luksuznog hotela sa apartmanima za tržište, koji namjerava da gradi na mjestu garaža i akva parka hotelskog kompleksa „Mediteran“ u Bečićima.

Pekovićeva firma je još u avgustu podnijela zahtjev i priložila izmijenjeno idejno rješenje, nakon što je prethodno Samardžićeva odbila da im izda saglasnost na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje je trebalo da niknu uz samu Jadransku magistralu, između “Mediterana“ i “Splendida”. Peković, koji je vlasnik bečićkog „Mediterana“ moraće da bude još strpljiv, jer mjesto na kome se planira gradnja novog hotela, čiji su gabariti prepolovljeni u odnosu na prethodno rješenje, obuhvata potok koji je u vlasništvu Opštine Budva.

„Predmet je u prekidu do razrješenja prethodnog pitanja, a to je saglasnost Opštine Budva za korišćenje, odnosno službenost prolaza na parcelama u vlasništvu Opštine Budva“, saopšteno je „Vijestima“ iz Službe glavne gradske arhitektice.

U Sekretarijatu za pravnu zaštitu Opštine Budva pojasnili su „Vijestima“ da je u pitanju pravo raspolaganja opštinskom imovinom, konkretno potokom, te da je zato neophodno da se izjasni Skupština opštine.

Da bi odluka bila predložena i uvrsti se u dnevni red skupštinskog zasjedanja, potrebno je da se o tome prvo izjasni predsjednik Opštine Marko Bato Carević, da li da se dozvoli kompniji „Spencer & Hill“ korišćenje potoka.

Do tada će Pekovićeva firma morati da bude još strpljiva. Hotel je visoke kategorije sa pet zvjezdica. U krilu A su predviđene hotelske sobe i penthaus apartmani na završnoj etaži, dok su u krilu B predviđeni kondo i VIP apartmani na tri završne etaže. Budući hotel u krilu A na nivou suterena i prizemlja obuhvata prostrani foaje.

„Na nivou mezanina je predviđen poslovni blok sa konferens salama, uz restoran sa terasom. Spa i velnes centar sa bazenom su pozicionirani na osmom spratu. Krilo B na nivou prizemlja obuhvata kuhinju i glavni restoran sa bazenima, dok je na nivou mezanina pored apartmana, predviđen i kafe-bar sa terasom i baštom. Na šestom spratu se nalazi panoramski kafe-bar sa terasom i bazenom“, piše u idejnom rješenju.

Ukupan smještajni kapacitet hotela iznosi 238 jedinica sa do 500 ležaja, a pri ukupnom garažnom kapacitetu od 178 parking mjesta. Peković je prije dvije i po godine kupio „Mediteran“ sa zemljištem za osam i po miliona eura. Njegova firma je početkom prošle godine godine dobila saglasnost da rekonstruiše i dogradi za jedan sprat hotel „ Mediteran“.

Njegov poslovni partner u firmi „Spencer & Hill team“ koja upravlja “Mediteranom” od prošle godine je vjenčani kum, Pljevljak Duško Šarić, brat Darka Šarića, nepravosnažno osuđenog u Srbiji na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

Peković je osim hotela, i vlasnik dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori, budvanskog „Top Hilla“ i kotorskog „Maximusa“, koje je takođe, po sopstvenom priznaju kupio nakon što je u firme bio uveden stečaj.V.L.

Gabarite hotela smanjili za petinu

Kompanija „Spencer & Hill“ smanjila je za petinu gabarite budućeg hotela i kondo hotela sa apartmanima za tržište. Potpuno izmijenjeno idejno rješenje urađeno je nakon što je Opština odbila da da zeleno svjetlo na gradnju kompleksa višespratnica. Nako što mu je predočeno da ne može da gradi solitere koji su protivni mediteranskom duhu, Pekovićeva firma je izvršila ekspresne promjene, pa novi kompleks obuhvata dvije zgrade, krila A i B, od po devet spratova, koje na sredini povezuje stakleni most. „Definitivna ostvarena bruto građevinska površina je 30.999 kvadrata što je za 20 odsto manje od planom dozvoljene koja iznosi 38.483 kvadrata”, piše u idejnom rješenju.

Bonus video: