Peković poslušao Opštinu Budva kako bi mu odobrili gradnju

Uoči namjere da se obori DUP “Bečići”, ekspresno izmijenio idejni projekat
12269 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Peković, Foto: Vesko Belojević
Nikola Peković, Foto: Vesko Belojević

Podgorička kompanija „Spencer & Hill“ nekadašnjeg košarkaša Nikole Pekovića izmijenila je idejno rješenje budućeg hotela i depadansa sa apartmanima za tržište koje nemjerava da gradi u okviru hotelskog kompleksa „Mediteran“ uz Jadransku magistralu.

Pekovićeva firma, koja je vlasnik bečićkog hotela, prvobitno je namjeravala da gradi tri kule od po 11 do 15 spratova, a takvo idejno rješenje osporila je glavna arhitektica Budve Ana Samardžić, koja je tražila da se izvrši izmjena. „Vijestima“ je potvrđeno da je podgorička firma dostavila Samardžićkoj izmijenjeno idejno rješenje i zatražila od nje da im izda saglasnost, čime bi već od oktobra mogli, ukoliko završe papirologiju, da krenu u gradnju. Kakve su izmjene koje je uradila Pekovićeva firma znaće se u narednih nekoliko dana kada ih služba glavne arhitektice bude objavila.

Glavna zamjerka Samardžićke odnosila se na to da je objekat potrebno „volumetrijski prilagoditi uslovima lokacije u kojima nastaje, kao i neposrednom okruženju, te mediteranskom graditeljskom nasijeđu. Samardžićka je, takođe, osporila i spratnost, i naglasila da je Detaljnim urbanističkim planom „Bečići“ preporučena spratnost prizemlje i 10 spratova, dok je prvobitnim idejnim rješenjem „Spencer & Hill“ namjeravao da kule budu od 11 do 13 spratova.

Interesantno je i to da se ovolika ažurnost u izmjeni idejnog reješenja budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa, događa u vrijeme kada je gradonačelnik Marko Bato Carević inicirao obaranje DUP-a “Bečići” i izmjenu planskog dokumenta.

“Vijesti” su ranije objavile da se hitnost u stavljanju van snage ovog planskog dokumenta insistira jer je na području Bečića ucrtano nevjerovatnih tri miliona kvadrata stambenog hotelskog i apartmanskog prostora, a da je do sada izgrađeno „svega“ 700 hiljada.

Ukoliko bi se dogodilo da lokalni parlament na čijem je dnevnom redu prekinute 27. sjednice jedna od tačaka i odluka o stavljanju van snage DUP “Bečići” usvoji i „obori“ atraktivni planski dokument, Pekovićevoj firmi bi bili zabranjeni radovi. „Spencer & Hill“ svakako je ispoštovao preporuke glavne arhitektice kada je ekspresno podnio novi zahtjev za dobijanje saglasnosti.

Pekovićeva kompanija je početkom godine dobila saglasnost od glavne budvanske arhitektice da rekonstruiše i dogradi hotel „Mediteran“. Ukoliko bude sve realizovano, onako kako je ova firma planirala, a planski dokument dozvolio, biće izgrađeno ukupno 70 hiljada kvadrata bruto građevinske površine na prostoru hotelskog kompleksa u Bečićima, što je praktično jedan novi grad.

Košarkaš je prije dvije godine trgovao hotel „Mediteran“ sa zemljištem, za šta je platio osam i po miliona eura.

Peković je osim hotela, i vlasnik dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori - budvanskog „Top Hilla“ i kotorskog „Maximusa“, koje je takođe, po sopstvenom priznaju, kupio nakon što je u firmama koje su njima upravljale, uveden stečaj.

Bonus video: