Penzioneri FEP-a više od godinu čekaju obećane otpremnine

Isplatu otpremnina ranije im obećao i premijer
66 pregleda 0 komentar(a)
FEP, Foto: Svetlana Mandić
FEP, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.10.2017. 18:22h

Penzioneri Fabrike elektroda iz Plužina (FEP), njih 36, više od godinu čekaju obećane otpremnine i ukoliko se to uskoro ne dogodi moraće, kako su kazali, tražiti novi prijem kod resornih ministara i premijera da vide da li će i kada dobiti otpremnine.

„Stalno nam govore da će ono 5,5 miliona eura opredijeljeno za isplate otpremnina bivšim radnicima metalske struke biti podijeljeno na sve radnike koji nijesu dobili otpremnine, ali to nikako da se desi. I premijer je u jednoj televizijskoj emisiji to ponovio, pa se nadamo da ćemo uskoro dobiti taj novac“, kazao je u ime 36 penzionera FEP-a Dragan Tufegdžić.

Bivši radnici FEP-a, koji su penzionisani na osnovu izmjena i dopuna Zakona o PIO koje su se odnosile na zaposlene u preduzećima koja su u stečaju, protestovali su zajedno sa bivšim radnicima Kombinata aluminijuma tražeći isplatu otpremnina . Njihove otpremnine prosječno po radniku iznose, po kolektivnom ugovoru, od 12 do 14 hiljada eura, dok bi podjelom pomenutih 5,5 miliona dobili nešto preko osam hiljada.

Stečaj u FEP-u uveden je krajem februara 2015. na zahtjev Poreske uprave zbog neizmirenih poreza i doprinosa u iznosu od skoro milion eura i tada su sva 103 radnika ostalo bez posla. Proizvodnja je prekinuta u maju 2014. godine kada je fabrika, zbog neplaćenih računa, ostala i bez struje. FEP sa gubitkom posluje od 2008. godine, a Investiciono-razvojni fond (IRF) vlasnik je 42 odsto njegovih akcija.

Trenutno je u toku 13. oglas za prodaju imovine FEP-a javnim prikupljanjem ponuda. Početna cijena je nešto preko 4,728 miliona eura, a tu spada nepokretna imovina (1,574 miliona), pokretna (3,143 miliona) i vozila (11,2 hiljade). Ponude se mogu dostaviti do 23. oktobra do devet časova, jer je pola sata kasnije zakazano njihovo otvaranje u Privrednom sudu. Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača stečajni upravnik će donijeti sedam dana od javnog otvaranja ponuda.

Bonus video: