Penzioneri KAP-a nezadovoljni: Vlada im sada nudi pola para

Bivši radnici Kombinata poručili predstavnicima Vlade da neće odustati ni od centa od onoga što im je određeno zakonom
83 pregleda 3 komentar(a)
protest KAP, Foto: Zoran Đurić
protest KAP, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.02.2017. 10:55h

Mješovita radna grupa predstavnika Vlade i penzionera Kombinata alumiijuma nije juče uspjela da se dogovori u vezi sa realizacijom Zakona o izmirenju obaveza i isplate 5,45 miiona eura otpremnina za 414 bivših radnika.

Izvjesno je, nakon jučerašnjeg sastanka, da penzioneri KAP-a neće do 1. marta dobiti novac kako su to očekivali nakon posljednjeg razgovora sa premijerom Duškom Markovićem 26. decembra, ali su najavili da će u srijedu ponovo prisustvovati nastavku sjednice komisije.

„Predstavnik Vlade Goran Nikolić ponudio nam je da bude isplaćeno po 6.000 eura otpremnine, što smo ocijenili neodgovornim i istakli da nećemo pojedinačno odustati od jednog centa naših otpremnina i prava koje nam je dao leks specijalis zakon. Poručili smo predstavnicima Vlade da nas nikakva izmjena i dopuna Zakona o izmirenju obaveza ne zanima“, izjavio je „Vijestima“ nakon razgovora predstavnik bivših radnika Zoran Vukotić.

Prosječna otpremnina po radniku trebalo bi da iznosi oko 13 hiljada. Vlada im ukupno umjesto 5,45, nudi 2,5 miliona.

Predstavnik penzionera KAP-a Nikola Raković nezadovoljan je ishodom jučerašnjih razgovora. On očekuje da će do srijede predstavnici Vlade u komisiji staviti na papir konstatacije i mišljenje premijera Markovića, koje im je saopštio 26. decembra.

„Očekivali smo da će na dnevnom redu ove komisije biti konstatacije i stavovi premijera“, dodao je Raković uz napomenu da se to nije desilo.

Nekoliko stotina penzionera KAP-a okupilo se juče pred Vladom dok su trajali pregovori njihovih predstavnika. Za danas najavljuju novo okupljnje pred Skupštinom, a u srijedu ponovo pred Vladom.

Bivši radnici KAP-a protestovali su tokom prošle godine osam mjeseci zbog nepoštovanja Zakona o izmirenju obaveza. Iz bivše Vlade, ali i novog saziva, tvrde da je važeći Zakon o izmirenju obaveza neprimjenjiv i da bi ga kroz izmjene trebalo dopuniti.

Izmjena i dopuna ovog propisa kako tvrde iz izvršne vlasti glavni je razlog za formiranje ove mješovite radne grupe.

Bonus video: