Penzioneri KAP-a traže 5,5 miliona

Skupština je posebnim zakonom predvidjela otpremnine za više od 400 radnika koji su 2013. napustili Kombinat aluminijuma
111 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Raković, Foto: Savo Prelević
Nikola Raković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2016. 19:33h

Penzioneri Kombinata aluminijuma dostavili su ministarstvima finansija, ekonomije i rada spisak sa 414 bivših radnika, sa brojevima žiro-računa, kojima bi do 31. marta, u skladu sa zakonom, trebalo da budu isplaćene zaostale otpremnine previđene ovogodišnjim budžetom u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura.

Radi se o ljudima koji su napustili aluminijumsku kompaniju u drugoj polovini 2013. godine, a kojima kao njihovim prethodnicima nije isplaćena otpremnina prema socijalnom programu.

"Predstavnike tri ministarstva zamolili smo da naprave kontrolu planiranih otpremnina prema dostavljenim spiskovima, kako ne bi došlo do bilo kakvih nepravilnosti. Očekujemo da Vlada od KAP-a zvanično zatraži dokumentaciju, na način kao što smo i mi to prethodno uradili, a sve u cilju da se sprovede zakon i isplate otpremnine do 31. marta“, kazao je „Vijestima“ predstavnik bivših radnika KAP-a Nikola Raković.

On je napomenuo da su, takođe, dostavili spiskove bivših radnika Kovačnice i Prerade, koji su kasnije postali radnici KAP-a i po uvođenju stečaja sa tim statusom otišli u penziju.

"Do budžetom planirane sume u iznosu 5,45 miliona za 414 radnika došli smo praktično bez dokumentacije. Stručne službe KAP-a su nam dostavile podatak sa iznosom od 5.464.000 eura, pa vas molimo da nam iz gore navedenog razloga prihvatite razliku i istu isplatite. Priznanjem nastale razlike bi nas uvjerilo u vaše iskrene namjere i naše uvažavanje, a što bi kod radnika naravno povratno izazvalo posebno poštovanje, što je mnogo važnije od te visine novca“, navodi se u pismu Rakovića upućenom ministrima Radoju Žugiću, Vladimiru Kavariću i Zorici Kovačević.

Raković je Vladi dostavio spisak 37 penzionera KAP-a koji su taj status stekli tokom 2014. i 2015. godine, kao i osam bivših radnika Kovačnice i Prerade, koji su radni vijek završili u KAP-u.

"Očekujemo da će Vlada i za njih naći rješenje i isplatiti im otpremnine“, dodao je Raković.

Obračun otpremnina po osnovu invalidnosti radnika, penzioneri nijesu bili u mogućnosti da dostave imajući u vidu da nijesu raspolagali brojem radnika koji na to imaju pravo.

Prema riječima Rakovića, stručne službe KAP-a su najavile da će im za kratko vrijeme naknadno dostaviti.

"Obratili smo se posebnim dopisom i predsjedniku skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandru Damjanoviću, od kojeg smo tražili da ta institucija isprati realizaciju ovog leks specijalis Zakona koji je prošle godine donijet u Skupštini", zaključio je Raković.

Bonus video: