Perišić odustao od diobe 4,63 miliona

Perišić je odustao od namirenja toškova jer su nakon odluke Ustavnog suda, prema nezvaniničnim informacijama, počeli da mu se javljaju bivši radnici KAP-a nezadovoljni dosadašnjom raspodjelom, odnosno, načinom na koji su svrstana njihova potraživanja kroz isplatne redove
7716 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Perišić, Foto: Zoran Đurić
Veselin Perišić, Foto: Zoran Đurić

Stečajni upravnik Kombinata aluminija Veselin Perišić odustao je od diobe stečajne mase u iznosu od 4,63 miliona eura za pokriće troškova stečajnog postupka nastalih od otvaranja stečaja - 8. jula 2013. godine, do 1. septembra 2017.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, razlog za to je odluka Ustavnog suda od 26. juna 2018. kojom je ukinuto nekoliko odredbi člana 55 Zakona o stečaju, kojima je i bivšim radnicima bila predviđena isplata do 24 prosječne bruto-zarade, na dan otvaranja stečaja, ali i potraživanja po osnovu javnih prihoda.

Perišić je odustao od namirenja toškova jer su nakon odluke Ustavnog suda, prema nezvaniničnim informacijama, počeli da mu se javljaju bivši radnici KAP-a nezadovoljni dosadašnjom raspodjelom, odnosno, načinom na koji su svrstana njihova potraživanja kroz isplatne redove.

Perišić nije odlučivao o tim dodatnim zahtjevima, kao ni Privredni sud.

Poslije prigovora Privrednom sudu 27. juna 2019. godine, a koji je izjavio stečajni povjerilac Shasta Universal INC i En plus grupa, Perišić je 19. jula ove godine povukao predlog Nacrta rješenja glavne diobe bilansa, a stečajni sudija Blažo Jovanić otkazao ročište zakazano za 23. septembar 2019.

Prema nacrtu rješenja za glavnu diobu koji je Perišić donio u drugoj polovini juna ove godine, najviše novca je trebalo da se izdvoji za fizičku zaštitu i obezbjeđenje imovine i lica - 1,4 miliona eura, a za troškove sudskih postupaka u zemlji i inostranstvu kao i troškove zastupanja, te notarske usluge - oko 1,7 miliona eura.

Prema prvobitnom predlogu za iznos nagrade stečajnog upravnika, zajedno sa naknadama za stručnjake angažovane u postupku, te za troškove popisa imovine i plaćanje sprovođenja stečajnog postupka, “Preradi” je bio predviđen ukupan iznos od oko 250 hiljada eura.

Iako se ne zna ukupna dosadašnja nagrada stečajnog upravnika, iz Privrednog suda je ranije saopšteno da je njegova privremena mjesečna neto-zarada (naknada) 1.250 eura. Planom je bilo predviđeno da se i oko 293 hiljade eura opredijeli za izradu elaborata o procjeni imovine, oglašavanje prodaje, za uknjižbe u katastru, kompletiranje dozvola, za elaborate i parcelaciju radi razgraničenja imovine sa bivšim prerađivačkim fabrikama “Kovačnicom” i “Preradom”, kao i Glavnim gradom, i dodatno za ekspertske usluge, prevođenje i održavanje softvera.

Za uklanjanje radioaktivnih elemenata sa gromobrana na objektima, kao i za analizu vode i vazduha, i kompletiranje dozvola za Fabriku anoda i skladište piralena, stečajna uprava je prvobitno planirala oko 155 hiljada eura.

Troškovi poreza na imovinu i osiguranje od požara koštali su dodatnih 178 hiljada eura, dok je oko 357 hiljada, prema Planu diobe, bilo opredijeljeno za sanaciju zbog neplanskog zaustavljanja prizvodnog pogona u Fabrici glinice, produženje privremene dozvole za izvoz tranformatora u Sloveniju radi remonta, zakupa zemljišta u Luci Bar na kojem se nalazi imovina, troškove literature, poštanske i usluge banaka...

Sa oko 252 hiljade eura trebalo je da bude plaćeno više fizičkih lica za prodato zemljište u skladu sa odlukama Vrhovnog i Višeg suda.

Za naknadno utvrđena potraživanja stečajnih povjerilaca prvog isplatnog reda bila je opredijeljena oko 31 hiljada eura.

Prvom djelimičnom diobom u potpunosti su namirena potraživanja povjerilaca prvog isplatnog reda u iznosu od 5,1 milion eura i povjerilaca drugog isplatnog reda u iznosu od 3,3 miliona.

Isplatom 10 miliona eura, izmireno je svega 2,83 odsto utvrđenih potraživanja povjerilaca trećeg isplatnog reda u stečajnom postupku.

Poslije propale privatizacije KAP-a od strane kompanije ruskog biznismena Olega Deripaske, stečaj je uveden u julu 2013. na zahtjev Ministarstva finansija.

Dvije hiljade povjerilaca potraživalo je od KAP-a u stečaju oko 460 miliona eura, od čega najviše Ministarstvo finansija - oko 148 miliona eura, zatim Deripaskin CEAC - 50 miliona, EPCG oko 45 miliona, En plus grupa 43,4 miliona, VTB banka 25,8 miliona...

Nikšićka kompanija Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, u julu 2014. je preuzela rukovođenje proizvodnjom aluminijuma u Podgorici.

Bonus video: