Petri: Javni dug visok, smanjiti broj zaposlenih u administraciji

Šefom Fonda za Crnu Goru Martin Petri, kako je saopšteno iz Vlade, je kazao da se moraju povećati uštede na rashodnoj strani i ukazao na veliku javnu administraciju, izuzetno opterećenje koje proizvode naknade za majke sa troje i više djece, te na potrebu redefinisanja socijalne politike i odlaska u prijevremene penzije
7 komentar(a)
Duško Marković, Martin Petri, Foto: Gov.me
Duško Marković, Martin Petri, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.02.2017. 15:38h

Mjere fiskalne konsolidacije predviđene budžetom za 2017. godinu i sanacionim planom predstavljaju dobar korak u pravcu fiskalne konsolidacije, ali je potrebno učiniti dodatne napore u toj oblasti, ocijenjeno je, kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođene šefom Fonda za Crnu Goru Martinom Petrijem.

"Petri je ukazao na visok javni dug, ali i ocjenio dobrom trenutnu dinamiku ekonomskog rasta i pohvalio mjere fiskalne konsolidacije. U tom kontekstu je kazao da se moraju povećati uštede na rashodnoj strani i ukazao na veliku javnu administraciju, izuzetno opterećenje koje proizvode naknade za majke sa troje i više djece, te na potrebu redefinisanja socijalne politike i odlaska u prijevremene penzije", navodi se u saopštenju.

Delegacija MMF-a, koja trenutno u Crnoj Gori pravi analizu ekonomske situacije iz koje će proisteći preporuke, predložiće i mjere na prihodnoj strani. U MMF-u su, kako se dodaje, ohrabrili Crnu Goru da istraje u naporima da stabilizuje svoje javne finansije, ojača ekonomiju i kreira bolje uslove za život građana.

"Marković je zahvalio na pomoći i podršci MMF-a i iskazao čvrsto opredjeljenje Vlade da radi na smanjenju javnog duga i deficita, ali uz očuvanje ekonomskog rasta i razvoja. Samo na taj način, kako je pojasnio premijer, Crna Gora može da stvara uslove za kreiranje novih radnih mjesta i bolji život crnogorskih građana. Konstatujući da su već u janauru ostvarene određene uštede u tekućoj potrošnji, predsjednik je kazao da će se dalje snažno zalagati za pažljiviji odnos administracije prema državnom novcu i resursima. Najavio je usvajanje Fiskalne strategije sa srednjoročnim mjerama konsolidacije, pri ćemu će Vlada, kako je naveo, sagledati preporuke MMF-a uz vođenje računa da se istovremeno ojača fiskalna stabilnost, očuva ekonomski rast i obezbijedi pravedna raspodjela socijalnih fondova", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: