PIR tražila proporcinalno povećanje penzija i smanjenje zarada u javnom sektoru

"Fond PIO se ne može samofinasirati i on je neodrživ, jer naspram jednog penzionera imamo 1,64 zaposlena, a taj odnos bi trebao da bude najmanje jedan penZioner naspram najmanje tri zaposlena, no i to je nedovoljno"
166 pregleda 2 komentar(a)
Momo Joksimović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Momo Joksimović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.01.2018. 15:44h

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) zatražila je od Vlade proporcionalno povećanje penzija u Crnoj Gori i smanjenje visokih zarada u javnom sektoru.

"Sa stanovišta humanosti, solidarnosti,pravednosti i pravičnosti,socijalne pravde, PIR zahtijeva da odnos najmanje i najveće penzije bude 1:5, dok se ne prevaziđu ove ekonomske teškoće ako se i mogu prevazići, pa će biti novca i za povećanje najnižih penzija, povećanje minimalne zarade, povećanje socijalnih i materijalnih davanja, biće novca i za majke i za sve bolesne i ugrožene”, saopštio je predsjednik PIR-a Momo Joksimović.

On je naveo da su "odgovorni narodni predstavnici donijeli odluku u Bosni i Hercegovini da odnos najmanje i najveće penzije bude 1:5, što je i ljudski i humano i pravedno, da svi građani podijele ravnomjerno teret nemaštine”.

Joksimović je dodao da je sredinom 2017.godine, odnos prosječne penzije u Crnoj Gori prema prosječnoj zaradi “iznosio 56,7 odsto, sa nadom da će se taj trend dalje povećavati u korist penzionera”.

"Međutim, prosječna penzija u odnosu na predhodnu godinu pala je za pet eura, sa 285 na 280 eura ,a prosječna penzija, krajem januara 2018.godine u odnosu na prosječnu zaradu je takođe pala na 54,6 odsto”, istakao je Joksimović.

On napominje da nema dana kada nas neki od medija "ne uvesele pričom da smo lideri u regionu, i to u skoro svim segmentima života i rada".

"Fond PIO se ne može samofinasirati i on je neodrživ, jer naspram jednog penzionera imamo 1,64 zaposlena, a taj odnos bi trebao da bude najmanje jedan penZioner naspram najmanje tri zaposlena, no i to je nedovoljno. Saznanje da prema Programu ekonomskih reformi,u ovoj godini Vlada treba da se zaduži 296 miliona eura, u narednoj 572,6 miliona ,dok je u 2020 godini planirano zaduženje od 552,5 miliona eura, što za tri godine iznosi ukupno 1,421 milijarda eura, plus mogućnost od 104 miliona zaduženja u ovoj godini za refinansiranje javnog duga, penzionersku populaciju i te kako zabrinjava ,jer zadužujemo još nerođeno potomstvo”, saopštio je Joksimović.

Bonus video: