Pitali se o projektu, pa sad kod Savirisa: Nenezić i Popović u Luštici

Nenezić je 2009. godine, kada je potpisan ugovor za Lušticu sa Orascomom bio ministar turizma
695 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2014. 08:08h

Orascom Development, partner Vlade Crne Gore i zakupac zemljišta na poluostrvu Luštica u Tivtu, „udomio“ je dvojicu bivših funkcionera Vlade koji su bili visoko u hijerarhijskom lancu donošenja odluka u vezi ulaska u posao sa tom kompanijom egipatskog biznismena Samiha Savirisa.

Radi se o bivšem ministru turizma Predragu Neneziću i njegovom nekadašnjem pomoćniku Nebojši Popoviću, a dojučerašnjem glavnom čovjeku u državnom Sekretarijatu za razvojne projekte.

Nenezić je član Upravnog odbora Orascomove kćerke-firme Luštica Development u Tivtu.

Popović od 17. januara radi na mjestu glavnog pravnika te kompanije koja gradi preko milijardu eura vrijedan turistički resort Luštica Bay. Dan ranije, Vlada premijera Mila Đukanovića usvojila je odluku o razrješenju Popovića sa mjesta sekretara na njegov lični zahtjev. On je bio i član Odbora direktora Luštice da zastupa državni interes, jer Vlada u toj kompaniji ima udio.

Dugo bili na državnoj kasi: Nenezić i Popović (FOTO: Boris Pejović)

“Popović je imenovan na poziciju glavnog pravnika u skladu sa potrebom da se zbog sve većeg obima posla u segmentu zaključivanja strateških investicionih i građevinskih ugovora, obezbijedi adekvatna pravna podrška kompaniji. Smatramo da ne postoje smetnje da Popović, nakon 12 godina rada u državnoj upravi, nastavi svoj radni angažman u našoj kompaniji.

Za pomenuto radno mjesto preporučilo ga je veliko iskustvo i profesionalizam sa kojim je obavljao sve dosadašnje poslove”, odgovoreno je “Vijestima” u kompaniji Luštica Development, gdje Orascom ima 90 odsto akcija, a Vlada 10 odsto.

Vlada je 30. januara predložila članove Odbora direktora Luštice i tada je Popovića zamijenio Predrag Jelušić, državni sekretar za turizam. Nenezić je 2009. godine, kada je potpisan ugovor za Lušticu sa Orascomom bio ministar turizma. Iz Luštice Development “Vijestima” je potvrđeno da je Nenezić od 21. februara zvanično postao član njihovog UO, ali kažu da trenutno nemaju informaciju da će on uskoro biti imenovan i za izvršnog direktora te kompanije o čemu se spekuliše.

Direktor je sada Švajcarac Semjuel Mejer. Nenezić ima i firmu za konsultantske usluge iz oblasti zaštite životne sredine koju je pokrivalo Ministarstvo koje je on predvodio, a i predsjednik je Odbora direktora Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore. Iako prijavljuje imovinu i prihode kao javni funkcioner, nije u državnoj upravi preko tri godine.

Zakon obavezuje na ovo...

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, javni funkcioner ne može, u roku od 2 godine po prestanku javne funkcije da pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju nastupa kao predstavnik ili punomoćnik preduzeća koje sa tim organom ima ili uspostavlja ugovorni, odnosno poslovni odnos.

Ne može da zastupa preduzeće pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju u predmetu u kojem je učestvovao u donošenju odluke.

Zakon ne dozvolja ni da obavlja poslove upravljanja ili revizije u kompaniji u kojoj su, najmanje godinu prije prestanka javne funkcije, njegove dužnosti bile povezane sa supervizorskim ili kontrolnim poslovima...

Na pitanje da li zapošljavanje Nenezića i Popovića smatraju etičkim, pošto su uticali na odluke o sklapanju ugovora sa Orascomom i ostalim aspektima za razvoj tog posla, iz Luštice su kazali da na izbor zaposlenih ne utiče njihov prethodni angažman u drugim kompanijama ili državnoj upravi, već iskustvo i profesionalne kvalifikacije.

Galerija

Bonus video: